Израел е знаел за план на палестинското ислямистко движение "Хамас" за атака срещу еврейската държава.

Това съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Израелското военно разузнаване се е сдобило с документ, дълъг около 40 страници, който е съдържал детайлен план за атака срещу Израел - атака като тази от 7 октомври, при която бяха убити около 1200 израелци, твърди американското издание.

От разследване на всекидневника може да се стигне до заключението, че израелското разузнаване си е свършило работата със събирането на необходимата информация за предотвратяването на евентуално нападение. Израелски представители обаче са подценили възможностите на "Хамас" при анализа на събраните данни.

Според в. "Ню Йорк таймс", който се позовава на тайни документи, израелски представители още преди повече от година са се сдобили с плана за атака на "Хамас", но са преценили, че това е нереалистичен сценарий.

Планът циркулирал в израелските разузнавателни среди и бил известен под наименованието "Йерихонска стена". Той не съдържал конкретна дата за нападение срещу Израел, но в него точка по точка било описано как ще протече атаката: първо акция по преодоляване на израелските защити, а след това - нападение срещу израелски градове и военни бази. В документа се казвало, че операцията трябва да започне с дъжд от ракети и с унищожаването с дронове на израелски камери и автоматизирани системи за сигурност. След това се предвиждало бойци на "Хамас" да проникнат в Израел с парапланери, с автомобили и пеша - точно както стана на 7 октомври.

Било обаче "невъзможно да се каже" дали планът е бил "одобрен напълно" от ръководството на "Хамас" и как е щял да бъде приложен на практика, се подчертава във вътрешен документ на израелската армия, достъп до който си е осигурил "Ню Йорк таймс".

През юли анализаторка от елитното разузнавателно Подразделение 8200 предупредила, че движението "Хамас" е провело военно учение, което приличало на няколко точки от плана за атака, съдържащ се в документа "Йерихонска стена". Израелски полковник, отговарящ за защитата при евентуални атаки от Газа, заявил обаче, че този сценарий на нападение е "тотално въображаем".

"Категорично отхвърлям идеята, че сценарият е въображаем (. . .) става дума за план за война, а не просто за атака "срещу едно село", написала анализаторката в криптирани имейли, видени от "Ню Йорк таймс". 

"Вече преживяхме нещо подобно преди 50 години на южния фронт с един сценарий, който изглеждаше въображаем. Историята може да се повтори, ако не сме внимателни", написала още анализаторката, имайки предвид войната на Йом Кипур през 1973 г.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че не разполага с информация дали израелският премиер Бенямин Нетаняху и правителството му са знаели за документа "Йерихонска стена".

Тази сутрин се появиха съобщения за осем убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа след изтичането на срока на споразумението за прекратяване на огъня.

Преговорите за възобновяване на примирието междувременно продължават, предава БТА, цитирайки Франс прес.

Говорителят на министерството на здравеопазването в контролираната от палестинското ислямистко движение "Хамас" ивица Газа Ашраф ал Кидре съобщи за шестима убити при израелски въздушен удар в южния град Рафах.

Две деца са загинали при бомбардировка в град Газа, каза медицински източник.

Тези информации не са потвърдени по независим път.

Преговорите с посредничеството на Катар и Египет за възобновяване на прекратяването на огъня продължават, каза междувременно пред АФП информиран източник, пожелал анонимност.

В. "Вашингтон пост" пише, че паузата във военните действия може да бъде възобновена, ако "Хамас" се съгласи да освободи още от заложниците, кои взе при атаката си в Израел на 7 октомври, предизвикала избухването на конфликта.