ГЕРБ е първа политическа сила, а ПП-ДБ – втора, ако днес днес се провеждаха предсрочни избори.

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. Проведено е сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 ноември 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

22,8% от анкетираните биха гласували за ГЕРБ, а за ПП-ДБ – 17,4%. Така дистанцията между двете формации е над 5 на сто.

На трето място е ДПС с 12,5%. „Възраждане“ е четвърта сила с 11,1%, а БСП е пета, съответно с – и 9,1%.  

Доверие към политиците

"Има спад при всички политици в нивото на доверието и ръст на недоверието – с 2-3 пункта, в рамките на един месец", коментира социологът Добромир Живков.

Президентът Румен Радев се ползва с 42% доверие и с 38% недоверие. Премиерът Николай Денков има 58% одобрение и 22% не го харесват.

63% от хората нямат доверие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а 20% – са на обратната позиция.

При един от съпредседателите на ПП-ДБ Христо Иванов резултатите са 62% неодобрение срещу 15% одобрение, а при Кирил Петков – съответно 70% и 15%.

В проучването е включен и Делян Пеевски, към момента шеф на ПГ на ДПС, когото структурите на Движението ударно номинират за нов лидер на партията. Той получава 78% недоверие срещу 8% доверие.

Доверие в институциите

Не е високо и доверието в институциите, сочи социологическото проучване. Към правителството то стои трайна на около 20%, а към Народното събрание – 13%.

„През последните години доверието в парламента устойчиво се движи под 15%, дори миналото НС завърши мандата си с доверие около 10%“, обяви Добромир Живков от "Маркет линкс".

Данните от изследването показват, че се връща усещането за политическа несигурност в обществото, посочват от агенцията.

На въпроса дали правителството „Денков – Габриел“ трябва да продължи работата си 39% отговарят утвърдително, а 36% - смятат, че е нужно ново правителство, т.е. мненията "за" и "против" са доста изравнени.

Според Живков този резултат е следствие от търсенето на стабилност за следващите месеци.