Тристранните преговори за директивата за определяне на престъпните деяния и налагането на наказания за нарушаване на санкциите на ЕС се провалиха, съобщиха от Европейския парламент.

Триалогът се водеше между евродепутатите, страните членки (Съвета) на ЕС и Европейската комисия.

ЕП смята, че нарушаването на санкциите трябва да бъде криминализирано, прилагането им да бъде подобрено, а т.нар. forum shopping – пренасочването на дела към удобни съдилища в по-слаби национални системи, трябва да бъде прекратено. Криминализирането на избягването на санкциите е от съществено значение и за конфискуването на замразени активи.

Директивата трябва да бъде одобрена възможно най-бързо, категорични са евродепутатите.

„Всеки изминал ден подпомага военните усилия на Владимир Путин. Ефективността на санкционния режим на ЕС е сериозно подкопана от разнородните правни системи и от различното и слабо прилагане“, се казва в декларацията.

От ЕП изтъкват, че санкционирани лица все още могат да пътуват, учат, почиват и живеят в ЕС. Компании могат да въртят сравнително необезпокоявано бизнеса си. Огромни суми пари все още се движат свободни и влизат във военната хазна на Кремъл.

По тази причина ЕП призовава Съвета да преосмисли позицията си и да поднови преговорите възможно най-скоро. Парламентът е готов да ги продължи и да намери съгласие по най-важните въпроси.