Войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни бойните действия след лятната контраофанзива, която не доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Асошиейтед прес в петък, на която се позовава БТА.

Въпреки неуспехите обаче той декларира, че Украйна няма да се предаде.

"Имаме нова фаза на войната и това е факт", каза Зеленски в ексклузивно интервю за Асошиейтед прес , дадено в Харков в Североизточна Украйна.

"Зимата като цяло е нова фаза на войната", заяви той.

Запитан дали е доволен от резултатите от контраофанзивата, той не отговори еднозначно.

"Вижте, ние не отстъпваме, доволен съм. Сражаваме се с втората (по сила) армия в света, доволен съм", каза още Зеленски.

Но добави: "Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплаквам твърде много".

Зеленски също така изрази опасения, че войната между Израел и "Хамас" заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.

Тези опасения се засилват и от вълненията, които неизбежно възникват в годината на изборите в САЩ, и от потенциалните им последици за страната му, която видя, че международната общност до голяма степен се обедини около украинската кауза след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Дългоочакваната контраофанзива, подкрепена от десетки милиарди долари западна военна помощ, включително тежко въоръжение, не доведе до очакваните пробиви. Сега някои украински служители се притесняват дали по-нататъшната помощ ще бъде толкова щедра. В същото време запасите от боеприпаси са на изчерпване, което заплашва да доведе до спиране на украинските бойни действия, отбелязва АП.

Повече от 170 хил. сгради в Украйна са повредени или разрушени от войната

Повече от 170 000 сгради в Украйна са били повредени или разрушени, откакто Русия започна войната си в страната преди повече от 21 месеца, заяви Олена Шуляк, която председателства парламентарната комисия, надзираваща регионалното развитие и градското планиране в Киев, предаде ДПА.

"По предварителни оценки на Киевското училище по икономика повече от 170 000 сгради са били повредени или разрушени в следствие на военните действия досега", пише в публикация на Шуляк в блога на агенцията, цитирана от украинската новинарска агенция Укринформ по-рано днес.

Част от общия брой са повече от 20 000 жилищни сгради. Според публикуваната информация сградите на повече от 3500 образователни институции и 420 големи и средноголеми  предприятия са били поразени от руски атаки. Летища, 344 моста и прелези и 25 000 пътища също са били засегнати от разрушенията.

Задачата не е просто да бъдат възстановени селищата в предишното им състояние, а да бъдат устроени по-добре от преди, заяви Шуляк.

От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Москва е изстреляла хиляди ракети срещу Украйна, причинявайки тежки разрушения и убивайки около 10 000 цивилни, посочва ДПА.