Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини "Страйкър". Ратификацията бе подкрепена от 146 депутати, 53 бяха "против", а други 5 се въздържаха.

Очаквано основните противници на ратификацията бяха БСП и "Възраждане". Военният министър Тодор Тагарев определи критиките към сделката като "психоатаки". Според него тази ратификация е "малък празник за сухопътните войски".

Договорът със САЩ е за 183 машини и друга спомагателна техника към тях. Той е по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби.

Прогнозният разход е 1.376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Плащането по договора, включително два бъдещи договора за придобиване на боеприпаси, е предвидено да се извърши за период от пет години.

Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Първото плащане е предвидено да бъде направено тази година. Освен посочените финансови средства за цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за плащане на ДДС, мита, транспортни разходи и др.

Договорът предвижда и придобиването на 15 спомагателни камиона и друго оборудване.

"На въпроса защо сега плащаме такава сума, отговорът е много лесен - защото Законът за бюджета бе приет в средата на годината. Имаше сериозна опасност ние да  не изпълним Закона за бюджета в частта му в бюджета за отбраната и тази схема за плащане е разработена от нас, предложена от нас, приета от американската страна и тя е най-добрата възможна, имайки предвид плащания по други проекти в следващите години.

Тезата за отпадналата необходимост е невярна, казвали сме го многократно. Това са машини, които в момента се придобиват от сухопътни войски на САЩ".

Това каза още Тагарев.