В присъствието на десетки представители на строителния бранш, ученици, политици пред сградата на Камарата на строителите в България (КСБ) бе открит паметник на Кольо Фичето. Инициативата за поставянето му е на председателя на Националния клуб на строителите ветерани инж. Виктор Шарков и е реализирана изцяло с дарения на членове на КСБ.

Моделът на паметника е изработен от скулптора Петко Арнаудов, фигурата е изваяна от младия талантлив каменоделец Иван Симеонов, а колоната е изработена от неговия баща Иво Симеонов.

На откриването присъстваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор арх. Иван Несторов, представители на ръководството и членове на браншовата организация, ветерани, ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов, председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Николай Нанков и депутатите от комисията Александър Ненков, Коста Стоянов, Искра Михайлова и Константина Петрова, кметът на столицата от 2009 до 2023 г. Йорданка Фандъкова.

Поздравителен адрес изпрати кметът на София Васил Терзиев.

„Кольо Фичето е прозрял истината, че строителството учи човека на  любов към красивото, че му внушава идеята за дълг и необходимостта от труд като нравствена сила и изисква непрекъснато учене и усъвършенстване“, каза в словото си акад. Ячко Иванов, зам.-председател на строителите ветерани.

И напомни посланията на Фичето, които са актуални и днес:

„Можете да сте господари на всичко или роби на всички – от вас зависи. Ала помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, за да събират”.

Чест и гордост е да открием паметник на един от най-големите съзидатели, преклонение пред професионализма, морала, скромността и огромното сърце на уста Кольо Фичето. Няма по-подходящо място паметникът да е тук, пред сградата на КСБ, каза инж. Илиян Терзиев. 

Според зам.-министър Николай Найденов Кольо Фичето е показал колко е важно строителството за една нация и култура, а именно – че остава за поколенията. Председателят на регионалната комисия на парламента Николай Нанков отбеляза, че паметникът на една от най-ярките фигури на Възраждането е на най-подходящото място – пред сградата на КСБ, която символзира силата на българските строители днес, горди негови наследници. В поздравителния си адрес кметът на София Васил Терзиев пожела паметникът да е символ на почитта към строителния занаят и вдъхновение за бъдещи постижения.