Както малко по-рано през деня лидерът на "Да, България!" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов даде заявка, партията мусе впуска в търсене на десните си корени - като разграничение от либералния си партньор "Продължаваме промяната", но не и да къса партньорството с него. 

Днес Националният съвет на "Да, България!" се събра, и реши:

"Възлага на Изпълнителния съвет да започне вътрешнопартиен дебат за изработване на актуализирана идейна и програмна платформа в съответствие с ценностите на "Да, България!", съобщават от пресцентъра.

НС има още четири решения:

"Възлага на Изпълнителния съвет да проведе разговори с партньорите от „Демократична България“ за надграждане на „Демократична България“ като водещ субект в център - дясното политическо пространство;

Възлага на Изпълнителния съвет да проведе вътрешнопартиен дебат за избор на европейско политическо семейство, включително и с оглед възможността за включване в едно общо европейско политическо семейство с "Демократи за силна България";

Възлага на Изпълнителния съвет да организира Национална конференция на "Да, България!" в началото на месец март 2024 г., която да вземе решение по въпросите, посочени по-горе;

Потвърждава подкрепата си за кабинета "Денков", участието си в коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" и стратегическото взаимодействие между ПП и ДБ за реализиране на програмните цели на управлението на страната."

По-рано в интервю за Дарик, Христо Иванов даде заявка за това разграничаване - от името на цялата ДБ.

"Демократична България трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от десни позиции. Трябва ни политическа сила, която да дефинира дългосрочните цели на обществото за неговата внимателна, умерена, нереволюционна модернизация и адаптация към изключително сложната геополитическа ситуация в света. Трябва ни политическа сила, която отстоява десните ценности.

Това по никакъв начин не поставя под съмнение подкрепата за правителството и партньорството с "Продължаваме промяната", а отговаря на необходимостта от по-дългосрочни визии на "Демократична България".

Трябва ни политически субект, който дългосрочно може да налага приоритети. Съществува нужда от легитимация на политическите позиции в една нова политическа среда, в която вече няма партии-великани и никой не може да претендира за цялата власт. Необходими са политическо договаряне и политически разговор."

ДБ трябва да се върне към корените си - да представлява десните хора в България, каза още Иванов в Дарик. По думите му през последните години това се размило - с търсене на големи мнозинства за разграждане на досегашния модел. "Това ще се случва в потвърждение на коалицията с ПП, която пък се насочила към либералното семейство, "което по никакъв начин не е разделителна линия" - каза още Иванов преди днешния Национален съвет на партията му по тази тема.

Какво означават останалите решения? Че вероятно "Да, България!", също като ДСБ ще стане част от Европейската народна партия в Европейския парламент. В ЕНП е и ГЕРБ. Тук разликата с ПП е, че тя клони към "Обнови Европа", където член е ДПС. Пита се - ще се явят ли ПП и ДБ заедно на европейските избори догодина?

Всички тези въпроси ще се решат на конгрес мрез март догодина. През март трябва да се осъществи и ротацията - Мария Габриел да стане премиер вместо Николай Денков.

Днес ДСБ, част от ДБ, провежда Изпълнителен съвет след местните избори, като по информация на Клуб Z на него не се поставят въпроси за идентичността на партията.