От няколко седмици пълчища социолози, политолози, журналисти, анализатори, са активирани по всички медии да разясняват последните ходове на "великия политик" Ахмед Доган. Тезата им в общи линии е следната: с издигането на Пеевски за председател, който е "феномен" и голям политик, защото от сатанизиран е станал приемлив, Доган ще повиши резултатите на ДПС. И ще направи така, че без ДПС да не може да се състави правителство.

Дали и доколко Пеевски е станал приемлив за всички е един доста спорен въпрос. Защото има и друга теза – неговото политическо съществувание е възможно само и единствено в ДПС. За всяка друга партия приютяването на Пеевски е невъзможно, защото ще означава край на съществуването й. Само ДПС го търпи, защото не е точно партия.

Някои особено запознати с интимните мисли в Сарая дори казват, че целта е ДПС да постигне 430 хил. или дори 500 хил. гласа на следващи парламентарни избори, за да може да влезе във властта през парадния вход.

Ето какви са резултатите на ДПС на последните 5 парламентарни вота:

Април 2021 - 336 306 гласа;

Юли 2021 -  292 514 гласа.

На тези два вота Делян Пеевски не участваше в листите, заради санкциите, които получи по "Магнитски". На следващия вот ДПС реши, че това все пак не е чак толкова голям срам и отново го включи в листите.

Ноември 2021 - 341 000 гласа; 

Октомври 2022 - 344 512 гласа;

Април 2023 - 347 700 гласа.

На последните местни избори по изчисления на социолози ДПС има около 224 хил. гласа за своите общински листи.

Дали е възможно "феноменът" Пеевски да добави 100-150-200 хил. гласа към резултатите на движението е въпрос, чиито отговор е по-скоро не. Тази цел изглежда твърде корпулентна дори за него.

Отделна тема е дали въобще има нормален политик, който би седнал да преговаря за евроатлантическо правителство с човек, санкциониран по "Магнитски". Дори да има 500 хил. гласа зад себе си. Пеевски сам си лепи етикета "евроатлантик", но отвъд Атлантика му лепнаха друг етикет. 

А и в крайна сметка всичко зависи от избирателите. Ако избирателнaта активност продължва да пада, то и сегашните гласове, които ДПС има, биха могли да се окажат достатъчни за парламентарно представителство, без което не може да има правителства.

Дали пък целта на пълчищата анализаторим обслужващи Сарая, не е точно тази – да отвратят допълнително и без това много отвратените избиратели? И да сведат избирателната активност до удобни за ДПС и Пеевски параметри?