Десетки израелски танкове, превозни средства с войници и булдозери са навлезли в южната част на ивицата Газа, съобщиха днес очевидци на Франс прес, цитирана от БТА.

"Танковете вече се движат по пътната артерия "Салахаддин", казва 34-годишният източник Моаз Мохамед.

"Салахаддин" свързва северната част на ивицата Газа с южната.

59-годишният Амин Абу Хаули твърди, че израелските превозни средства са нахлули "два километра навътре" в палестинската територия и са в село Ал-Карара близо до Хан Юнис.

Израелските въоръжени сили заявиха днес, че тази нощ са атакували 200 цели на "терористична инфраструктура" в ивицата Газа, свързани с палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде ДПА.

Израелската армия увери, че няма за цел да изсели палестинците в Египет, предаде Франс прес.

"Не целим да накараме хора да се евакуират там", каза днес пред журналисти говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус.

Около 1,8 милиона души в Газа, приблизително 75 процента от населението, са били прогонени от домовете си от военните действия на Израел в Ивицата Газа, създавайки хуманитарна криза. Министерството на здравеопазването, управлявано от Хамас, казва, че повече от 15 000 палестинци са били убити в Газа от 7 октомври. 

Израелски командир: Ще разширяваме маневрите си в други части на Газа

Командирът на Израелският бронетанков корпус заяви днес, че неговите и други сухопътни сили са близо до постигането на военната си мисия в северната част на ивицата Газа и действат на други места в палестинския анклав срещу ислямистаката групировка "Хамас", предаде Ройтерс.

"Целите в северния сектор са почти постигнати", заяви бригаден генерал Хишам Ибрахим пред израелското Армейско радио. "Започваме да разширяваме сухопътните маневри към други части на ивицата, като целта е една: да се справим с терористичната групировка "Хамас", добави той.