Страните членки (Съветът) на ЕС удължиха с още три години действието на Глобалния санкционен режим за нарушения на човешките права, известен още като европейския „Закон Магнитски“.

Мерките ще бъдат в сила до 8 декември 2026 г. Те засягат 67 физически и юридически лица, както и 20 дружества.

Сред хората, срещу които е продължено действието на Режима, са председателят на Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ) Александър Бастрикин, главният прокурор Игор Краснов, директорът на Федералната служба на войските на Националната гвардия (Росгвардия) Виктор Золотов и бившият шеф на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников.

В сила остават мерките и срещу редица командири от Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер), действали в Украйна, Судан и Централноафриканската република (ЦАР).

В списъка са и командири на руски части, участвали в окупацията на Украйна. Някои от тях са замесени в изтезания, убийства и изнасилвания на жени.

Продължено е действието на санкциите срещу следователи, съдии и други лица, участвали в ареста, следствието и присъдите срещу опозиционерите Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза.

Глобалният режим ще продължи и да се прилага срещу министъра на отбраната на Северна Корея, висши военни от Либия и Южен Судан, функционери на режима на талибаните в Афганистан и други.