„Напълно реалистично е до 2030 г. да имаме изградени 5 магистрали."

Това обяви регионалният министър Андрей Цеков по бТВ.

Това са „Европа“, „Видин - Ботевград“, „Струма“, „Русе - Велико Търново“ и „Хемус“, изброи той.

"Приоритет на България е да се свърже магистрално с всички свои съседни държави, защото това е ключът към икономическото и демографско развитие. Движението на стоки е важно за промишлеността и икономиката“, добави Цеков.

Шестата магистрала - от Дупница до Гюешево, била на фаза проектиране.

Регионалният министър коментира, че страната ни закъснява изключително много с изграждането на транспортната свързаност.

„За тази цел в следващите години България трябва да увеличи дела от БВП, който инвестира в нова пътна мрежа. В момента влагаме около 0.8%, но ако искаме да наваксаме сериозното изоставане трябва от 2025 г. да отделяме по 1,2 на сто от БВП“, каза Цеков.

Според него бюджетът от 1,170 млрд. лв. за магистрално строителство догодина е изпълним и достатъчен, предвид проектната готовност. По думите му развитието на Северна България е свързано с изграждането на вертикалните пътни връзки между Видин и Ботевград, Русе - Велико Търново и Дуранкулак - Варна.  

„Вече започнахме строителството на магистралата от Русе до Бяла, като сключените договори са за почти 1,5 млрд. лв. Имаме ясно договорени срокове за нейното приключване - 5 години от датата на откриване на строителната площадка. Магистралата е с дължина 132 км, но за да свърже пълноценно Северна и Южна България, тя не трябва да спира при Велико Търново, а да се свърже с аутобаните „Тракия“ и „Марица“ и да стигне до Гърция през граничен пункт „Маказа“. Ето защо през 2024 г. ще се обяви и обществена поръчка за проектиране на доизграждането на магистралното трасе до АМ „Марица“, продължи регионалният министър.

Ше има анкета за име на новата магистрала от Русе до Велико Търново, като едно от обсъжданите предложения за име е „Янтра“.

Трасето Видин - Ботевград също се строяло.

При „Струма“ проблемът бил с преминаването през Кресненското дефиле.

„Имаме решение и варианти от къде да мине магистралата. Според мен не е удачен избор едното платно да остане в дефилето, преминавайки по съществуващото трасе на Е-79. Ето защо обявяваме обществена поръчка за проектиране и на второто платно на магистралата извън дефилето – така ще запазим биоразнообразието и Е-79 като локален път“, обясни Цеков.

 „Ако стартираме процеса по избор на изцяло ново трасе, това ще забави началото на строителството с между 3 и 5 години. При положение, че имаме сключен договор, че имаме влязъл в сила ОВОС, източното трасе трябва да започне да се строи.

Процедурите са в ход, имаме преписка в МОСВ за произнасяне по мерките за опазване на околната среда, има предвидени средства в бюджета, очакваме и финалното становище на Европейската комисия и можем веднага да започнем строителството, а паралелно с това ще търсим вариант и за второто платно“, твърди министърът.

Ключът за рестарт на строителството на АМ „Хемус“ е решение на Народното събрание, с което да се позволи индексиране на цените по сключените договори.

„В момента практически не се изпълнява строителство заради неактуалност на цените. Изпълнителите се позовават на стопанска непоносимост – че цените от 2019 г. не са актуални на пазара. Личното ми наблюдение потвърждава тези констатации – цените на желязо и бетон са много по-високи в момента.

Разковничето е да се приеме законодателно изменение, което да позволи актуализация на тези цени, надявам се да се приеме със закона за бюджета. По предварителни оценки актуализацията ще доведе до 30% оскъпяване в зависимост от участъците“, коментира той за "Хемус".

Според него, ако строителството се възобнови, до края на 2024 г. има възможност да бъдат почти завършени участъци 1, 2 и 3.

При обилни снеговалежи и усложнена метеорологична обстановка трябва да се вземат превантивни мерки за временно ограничаване на тежкотоварния трафик, за да може да се почистят основните пътни артерии и да няма блокади:

"Като цяло фирмите са се справили относително добре с тежката обстановка, но в Северна България трудностите са дошли от съчетанието на обилен сняг, силен вятър, снегонавяване и паднали дървета, които доведоха до затваряне на пътища в редица области. Имахме проблеми и с недостатъчна техника, декларирана в договорите с някои фирми. Заради пропуските им ще бъдат наложени санкции като неустойка за всяко констатирано неизпълнение“.

В областите Плевен и Враца проблемите са дошли от много интензивния трафик, който се движи по обходни пътища заради строителството на скоростния път Ботевград - Мездра.

Ще бъдат наложени глоби на строителя на АМ „Европа“ между Сливница и София, тъй като строителна техника е навлязла и замърсила с кал част от магистралата. Ще се приложат мерки и за обезопасяване на опасни участъци от пътищата, където има констатирани случаи на падащи камъни и свличане на земни маси.