Стотици литри с фалшив зехтин са спрени от продажба в редица търговски обекти, след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград.

Новината за акцията идва дни, след като гръцки производители и медии подеха кампания, като обявиха, че у нас се продава боядисано долнопробно олио, както и че виждали собствената си "стока" у нас - в пъти по-евтина.

Най-вероятно количествата са били внесени от Солун, където преди седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било смесвано с други добавки и етикетирано като зехтин екстра върджин.

Калина Милушева от БАБХ в Благоевград заяви тази сутрин пред Нова тв, че са получили искане от полицията за съдействие при проверка в 5 търговски обекта за търговия с храни – 4 търговски обекта и 1 павилион, които се намират на пътя Е-79, преди граничния пункт „Кулата”.

В единия от магазините не е установено нарушение, в останалите 4 е предлаган зехтин без етикет на български език. По тази причина е наложена възбрана на тези количества и са съставени актове за административно нарушение.

Не е ясно какъв е съставът на иззетите количества, тепърва анализ ще установи съдържанието. Акцията продължава, каза още Милушева.