СИМОНА РУСЕВА

След дългогодишен съдебен спор две френски семейства си поделят 1,88 милиона евро за разменени бебета, предадоха световните агенции.

Драмата започва преди повече от 20 години в родилно в град Кан. През лятото на 1994 г. там се раждат две момиченца. Майките на Манон и Матилд са френски гражданки, но едната е бяла, а другата е преселница от отвъдморска френска територия и е мургава.

И двете бебета развиват жълтеница. Поради липса на място момиченцата са поставени в един кувьоз.

Когато донесли на светлокожата майка бебето Марион, жената се усъмнила, че това е нейната рожба. При раждането момиченцето било с бяла кожа и светла косица, а сега й донесли мургаво бебе с тъмна коса. Акушерката казала на родилката Софи Серано, че промяната се дължала на специална лампа в кувьоза.

“Поспорих, но в крайна сметката акушерката ме убеди, че ми е подала моето бебе”, казва сега Софи.
Когато Манон стала на 10 години, баща й не издържал. На него му писнало съседи и колеги да го подиграват, че жена му е заченала от друг мъж. Косата на Манон ставала все по-къдрава, а тенът й – мургав.

Софи Серано била категорична, че не е изневерявала и се съгласила да бъде направен ДНК тест. Резултатът бил стъписващ – съпругът  категорично не е баща на Манон, но и Софи не е майката. Жената изпаднала в шок.

Впоследствие става ясно, че родната дъщеря на семейството живее само на 30 км от техния дом и расте като дете на мургави родители.

Започва спор между семейство Серано и родилното. От там допускат, че е станала грешка. Акушерката навремето не е изпълнила съвестно задължението си да постави опознавателни ленти на бебетата и майките им. Тя отдавна била уволнена за алкохолизъм. Клиниката обаче отказала да изплати обезщетение. 

Така се стига до съд, който отхвърля иска за 3 милиона евро, но постановява 1,88 милиона евро обезщетение.

Разменените деца – Манон и Матилд получават по 400 000 евро. Всеки от четиримата родители – по 300 000 евро. Останалата сума си поделят братята и сестрите в семействата затова, че са расли с чужди момиченца, а са ги смятали за родни сестри.
След среща с родната си майка, израслата при бялото семейство мургава Манон е била категорична, че тя продължава да смята за нейна майка Софи: “Седях срещу една жена, която е моята биологична майка, но не бях в състояние да я приема като моя родителка.”

Матилд, която е родната дъщеря на семейство Серано, също не е пожелала да напусне жената, която винаги е приемала като своя майка.

Така двете семейства се споразумели Манон и Матилд да останат при семействата, които са ги отгледали. Макар да не са техни биологични родители, за девойките това са мама и татко, както винаги са ги наричали с любов.