По темата за дерогацията чухме реакции от типа на „ГЕРБ иска да събори правителството“ – пълна глупост, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента в сряда.

Вчера от ГЕРБ предложиха дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г., а не на две стъпки – от 1 януари и от 1 март 2024 г., както беше договорено на среща на ГЕРБ-СДС и ДПС със съпредседателя на „Продължаваме промяната" и министър на финансите Асен Василев.    

"След като имахме изразена позиция на еврокомисар, че дерогацията трябва колкото се може по-бързо да се включи, се събрахме и го включихме, и се надявам да мине. Впоследствие по тази тема чухме реакции от типа на „ГЕРБ иска да събори правителството“ – пълна глупост", каза Бойко Борисов.

И допълни:

"За дерогацията, че трябва да влезе в сила сме съгласни ние и ПП, само че те казват да влезе от 1 март, защото тогава не ни интересува, защото премиер ще е Мария Габриел, а отговорността ще носи ГЕРБ. Ако влезе от 1 януари, могъщият Денков може да се огъне и да носи сам отговорност, което пак е глупост, защото след като ние сме предложили това, не виждам как бихме се дръпнали януари месец. Но на практика нашите колеги от партията на "Промяната" считат, че ако нещо лошо се случи по времето на тези два месеца, е проблем  за тях, но ако се случи от 1 март нататък, вече не е проблем за тях".

Относно казуса с „Пирогов“,  Борисов каза, че не са съгласни със смяната на директора на болницата.

"Който се е захванал с "Пирогов", правителството му е падало", коментира той.

По думите на Борисов директорът на "Пирогов" е бил нарочен заради случай с един съветник от една друга партия, държал се непристойно.

"Вицепремиерът постави въпроса на премиера, че не е съгласен с тази смяна", посочи той.

Борисов добави, че председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова се е обадила на премиера Денков да му каже, че тези поръчкови назначения няма да ги допускат, защото не са и правилни. Лидерът на ГЕРБ разказа, че вчера Асен Василев лично му се е обадил от границата, че това са пълни глупости и помолил да го изчака до 14:00 часа.

"Мина 14:00 часа, нищо не се случи, напротив, чухме как премиерът Денков ни прати да си гледаме работата в парламента", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че има действащ документ между Николай Денков и Мария Габриел, в който пише, че със съгласието на двамата се назначават министрите, заместник-министри, областни управители. По думите му шефът на най-голямата болница е повече от един заместник-министър.  

Заявката на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепи нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията, не била нито бойкот, нито на инат.

"До този момент решенията на Министерския съвет са меко казано слаби, затова се налагаше в парламента да ги коригираме", посочи той.

Борисов каза, че ще послушат Денков и ще бъдат много работливи в парламента.

"По бюджета има много забележки на всички сектори – на едър, среден, голям, малък бизнес, на кой ли не, ще бъдем по-работливи, а това ще отнеме много време", каза със скрита заплаха лидерът на ГЕРБ.

Пеевски за пореден път отрече ДПС да участва в "сглобката"

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски за пореден път отрече Движението на участва в сглобката. Тази позиция е различна от неговото поведение доскоро, както и от анализите на голяма част от редовно изявяващите по телевизията анализатори.

Партиите, които участват в управлението, да решат дали трябва да има механизъм за вземане на решения, поиска Пеевски.

"ДПС не участва в тази сглобка - нито имаме министри, нито имаме заместник-министри, нито желаем да имаме. Ние подкрепяме евроатлантическото мнозинство в парламента и евроатлантическото правителство, защото няма друго. Видяхме до какво водят служебните правителства - до пълна разруха", коментира Пеевски.  

Той посочи, че от ДПС вече са заявили подкрепа за приемане на регламент, по който да бъдат попълнени регулаторните органи. За него миналата седмица съобщи Христо Иванов след срещата им в лидерски формат с участието на финансовия министър Асен Василев, който е и съпредседател "Продължаваме промяната - Демократична България", лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

Пеевски коментира, че "Пирогов" перфектно си върши работата и спасява всички спешни случаи от цяла България. Вчера от ДПС заявиха пълна подкрепа за директора на болницата.

Това било дребно отмъщение от страна на съветник, който си е позволил "нечувано поведение в Пирогов" (явно намеквайки за скандала около Мустафа Емин).

"Това е дребно отмъщение, това трябва да приключи веднага", добави той.

И допълни:

"Трябва да разберем следното нещо - да спрат определени лица от изпълнителната власт да поучават парламента - това няма да се допусне. Те са избрани от този парламент и не могат да го поучават. Трябва да си разберат ясно местата, ако не си ги разбират, има само едно и това е изходът от Министерския съвет".