За пореден случай на брутално домашно насилие е привлечен като обвиняем 58-годишен мъж от столичния жк "Свобода".

Вечерта около 20 ч на 3 декември Валентин Спасов полял съпругата си с бензин и ѝ казал "Ще те запаля".

Жената изпитала основателен страх от заканата и подала сигнал в полицията, пишат днес от държавното обвинение.

Източници на Клуб Z описаха ужасяваща картина - той живее в домашното жилище на въпросния адрес, а съпругата се е изнесла в мазето от страх от него. Мъжът е осъждан през 2022 г. за шофиране на метадон.

Присъдата обаче е била условна, защото е с чисто съдебно минало.

Във въпросната вечер отишъл да тропа на вратата на мазето, но жената от страх не отворила. 

Затова той залял вратата, но запалително вещество е попаднало и върху лицето, и върху косата на обитателката на мазето. Всичко било гарнирано с обилно количество псувни.

"По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал.3,т.1 и т.3, вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. Деянието е извършено в условията на домашно насилие - заплахата е предшествана от упражняване на вербално, психическо и физическо насилие спрямо жената, съобщават от прокуратурата.

Предвид опасността обвиняемият да извърши друго престъпление, той е задържан от прокурор за срок до 72 часа.

По-късно следобед Софийският районен съд остави за постоянно в ареста мъжа, но определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горната инстанция.

По време на заседанието от прокуратурата посочиха, че жената е била жертва и на предишни актове на насилие - физическо и психическо, от страна на мъжа си. На практика живее в мазето от няколко месеца.

Мъжът е роден 1965 г., пенсионер е по болест, работи като охранител и е в метадонова програма. В обясненията си, които е дал пред разследващите, той отрича обвиненията на съпругата му, стана ясно на заседанието. Спасов обясни, че се грижи за непълнолетното си дете, което е от друга жена.

Освен това обвиняемият каза за съпругата си, че тя няма доходи, не работи и е алкохолно зависима, пише БТА. Той помоли да не остава в ареста.

Служебният му защитник Цеца Величкова помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като отбеляза, че в събраните данни по делото досега няма информация за разлят бензин. Също така добави, че няма опасност той да се укрие или да извърши престъпление.

Съдът обаче прие доводите на прокуратурата, че изолирането на Валентин Спасов от семейната среда би предотвратило последващи актове на насилие спрямо съпругата му. Като отбеляза, че не е налице опасност от укриване, но има опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Също така определи да се сезират социалните органи за полагане на грижи за непълнолетния син на обвиняемия, докато е в ареста.

Оказа се, че освен присъдата за шофиране под въздействие на наркотици, има и образувано досъдебно производство по сигнал отново от съпругата му за нанесена лека телесна повреда. 

Ето и оригиналното съобщение на пресслужбата на Софийската районна прокуратура:

По искане на Софийска районна прокуратура мъжът, заканил се с убийство на жена и я залял с бензин, остава в ареста

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 58-годишен мъж, обвинен за закана с убийство на жена.

В.С. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 03.12.2023 г. около 20,00 часа в блок в ж.к. „Свобода“ в гр. София, полял съпругата си с бензин и й казал: „Ще те запаля“. Жената изпитала основателен страх от заканата и подала сигнал в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал.3,т.1 и т.3, вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. Деянието е извършено в условията на домашно насилие - заплахата е предшествана от упражняване на вербално, психическо и физическо насилие спрямо жената. В.С. беше задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Днес, 06.12.2023 г., състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление и постанови спрямо В.С. най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.