Законодателство, предвиждащо милиарди долари помощ за Украйна и Израел, бе блокирано от републиканците в Сената на американския Конгрес, предаде Ройтерс. Консерваторите искат демократите да подкрепят по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Четиридесет и девет сенатори гласуваха "за", а 51 - "против", при което стана ясно, че законодателството на стойност 110,5 милиарда долара няма как да събере необходимите 60 гласа "за" в горната камара, който е общо със сто места.

Двете партии разполагат с по 50 представители в горната камара, като само един от тях не гласува по партийна линия - прогресивния сенатор на Върмонт и бивш кандидат-президент Бърни Сандърс. Причината - не желае да подкрепя военната кампания на Израел в Газа.

В законопроекта са предвидени 50 милиарда долара помощ за Украйна в сферата на сигурността, хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев, както и 14 милиарда долара за Израел, който се сражава с палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Републиканците заявиха, че е било от изключително значение да покажат колко твърдо отстояват по-строгата имиграционна политика и контрола на границата с Мексико.

Дори и да бъде одобрен в Сената, законопроектът ще трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите, която е под контрола на републиканците, отбелязва Ройтерс.