"Оскар"-ът на Чарли Чаплин от 1929 г. е бил откраднат в края на януари от офиса на „Асоциация Чаплин” в Париж. Това твърди екипът на швейцарската организация, която има филиал във френската столица. Нейната мисия е да защитава името, лика и правата, свързани с творчеството на актьора.

Кейт Гайонварх – директор на асоциацията, не дава допълнителни детайли, но в имейл до медиите пише:

„Ние и семейството на Чаплин сме абсолютно разклатени от тази загуба и вярваме, че полицията ще разрови до дъното тази кражба и ще върне "Оскар"-а съвсем скоро.”

Френският вестник Le Parisien цитира анонимен полицейски източник, който твърди, че и няколко писалки, принадлежали на холивудската легенда, също са били откраднати. Те са оценени на 80 хиляди евро. Същият информатор споделил пред медията, че крадецът е бил „перфектно информиран”.

Някои от статуетките на Американската филмова академия, раздадени преди 50-те години, са продадени през годините за хиляди долари по аукционите. (В днешно време, ако някой от лауреатите иска да се освободи от "Оскар"-а си, трябва да предложи първо на Филмовата академия възможността да го откупи за 1 долар. Това правило обаче не важи за по-старите „златни човечета“ – бел. ред.)

Чаплин, който умира през 1977 г., получава почетен "Оскар" на най-първите американски филмови награди през 1929 г. Призът му е присъден за актьорско майсторство, за сценарий, за режисура и за продуцентство за филма „Циркът”, в който Чарли играе иконичния скитник – герой, който по-късно се появява в много от неговите неми филми.

Още веднъж Чарли Чалин получава почетен "Оскар" – през 1972-ра, ”за неизмеримия ефект, който оказва върху киното през ХХ век”.
Въпреки известността и таланта си, Чарли Чаплин е носител само на един „регулярен“ "Оскар" и то за музика – в „Светлината на прожекторите” през 1973 г.

Представител на „Асоциация Чаплин” твърди, че организацията е имала намерение да даде назаем "Оскар"-а от 1929 г. на музей, посветен на Чаплин, който е трябвало да отвори врати догодина в Швейцария – държавата, в която актьорът прекарва последните 25 години от своя живот.

Площад Славейков