Две обаждания на тел. 911 в неделя следобед: 

В Далас, Тексас, 21-годишен мъж нахлува в къща и застрелва петима души. Сред тях малко дете. Бяга от мястото на престъплението с крадена кола и след гонка с полицията насочва оръжието към своята глава.

В предградие на Ванкувър, Вашингтон, мъж застрелва съпругата си, двете си дъщери и брат си. После убиецът се превръща в самоубиец.

Две масови стрелби. Нов ужасяващ рекорд.

Това бяха 37-ата и 38-ата стрелба в Америка през 2023 г., при които бяха убити четирима или повече души - най-големият брой масови убийства в рамките на една година.

Така бе подобрен предишният рекорд от 36 масови стрелби, поставен през... 2022 г. Това са възможно най-консервативните данни, предоставени от "Вашингтон пост", като ключов показател е споменатият вече брой на убитите (поне 4-ма).

Правозащитната група "Архив за насилие с огнестрелно оръжие" включва събития, при които множество хора са простреляни, независимо от броя на смъртните случаи. Така масовите стрелби през 2023 г. нарастват до 632.

Защо в Америка има все повече убийства? Ето няколко предположения.

"Колкото повече, толкова повече"

Американците имат повече оръжия, отколкото когато и да било в историята на страната (около 400 милиона). Това само по себе си повишава риска от масови стрелби.

Интерес предизвиква 2020 г., през която са продадени общо 23 милиона оръжия - ръст от 65 на сто спрямо 2019 г. Увеличението отчасти поне може да свържем с масовите протести и безредици след убийството на Джордж Флойд, както и с повишеното усещане за несигурност заради пандемията от COVID-19. 

Пред Би Би Си Джош Хоруиц, един от директорите на Центъра "Джонс Хопкинс", обяснява, че нарастването на насилието, особено на обществени места като бензиностанции и нощни клубове, подхранва цикъл от страх, който тласка някои хора към огнестрелните оръжия.

Специалистът отбелязва, че все по-голям брой американци вярват, че "оръжията ни предпазват в несигурни времена".

Това е опорна точка на едно от най-големите лобита в Америка.

"Кога, в името на Бог, ще се изправим срещу оръжейното лоби"?

На 25 май 2022 г., часове след масова стрелба в училище в Ювалди, Тексас (21 убити, сред които 19 деца), президентът Джо Байдън зададе в обръщение към нацията следния въпрос:

"Кога, в името на Бог, ще се изправим срещу оръжейното лоби"?

"Оръжейното лоби" е широк термин, който обхваща групи за влияние върху политиката на федерално и щатско ниво. Те осигуряват солидна финансова подкрепа на кандидати за законодателните органи, които от своя страна обещават да се противопоставят на мерките за контрол на оръжията. Кандидати като сенатора на Юта Мит Ромни, конгресмена на Аризона Френч Хил и бившия президент Доналд Тръмп. 

Тези прооръжейни формирования се представят като защитници на гражданските права. Когато в Конгреса се представя за гласуване законопроект, целящ да ограничи притежаването на определен тип оръжие или пък възможността на човек със спорни качества да го купува, избраните с пари на оръжейното лоби конгресмени изтъкват Втората поправка на Конституцията на САЩ. Тя гарантира "правото на хората да съхраняват и носят оръжие". ("Говорим за право, какво тук значат някакви си ограничения?")

Доказано обаче е, че някои от най-известните лобистки групи поддържат сенчести връзки с големите производители на огнестрелни оръжия в САЩ. Това поражда съмнения у множество леви конгресмени дали целта на организации като Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие е не толкова да се борят за правата на американците, колкото да увеличат продажбите на оръжия за "Глок", "Колт" или "Смит енд Уесън"

Има ли "антиоръжейно лоби" в американския Конгрес? Да. Сформира се през 2013 г. след стрелбата в училището "Санди Хук" (26 убити, сред които 20 деца). 

Но трябваше да почака близо 10 години, за да постигне първи по-голям успех.

Малката победа срещу "масовата стрелба"

Няколко седмици след масовата стрелба в Ювалди, Конгресът одобри най-голямата оръжейна реформа от Бил Клинтън насам.

Новият закон ограничава достъпа до огнестрелни оръжия на потенциално опасни хора (такива с психични заболявания, предишни насилствени престъпления и други утежняващи фактори) и налага по-строги проверки върху криминалното минало на купувачите на оръжие под 21-годишна възраст. В него също така се предвиждат и мерки за пресичане на незаконната търговия с оръжия.

Това бе много трудно извоювана победа за демократите. Трябваше да изоставят първоначалните си амбициозни намерения, като например да наложат забрана за продажбата на т.нар. нападателни автомати (предпочитаното оръжие при масови стрелби). В крайна сметка след тежки преговори либералите успяха да спечелят гласовете на необходимите 10 републиканци в Сената, за да прокарат проекта.

Но победата си е победа. И нещо повече - законът удря "масовата стрелба" право в сърцето.

Според изследване на "Образователния фонд за спиране на оръжейното насилие" 68,2 процента от масовите стрелби в периода 2014 - 2019 г. са свързани с домашното насилие (59,1 на сто от случаите са вследствие на домашно насилие, а при 9,1 процента извършителите са доказани домашни насилници). Проучването също така установява, че при масовите стрелби с наличие на домашно насилие оцелява едва един на шестима души. При стрелбите без този фактор - един на трима.

Самоубийствата, глупако

В Америка се наблюдава ръст на всички видове насилие с оръжие. През 2019 г. общият брой на жертвите от огнестрелно оръжие е 33 599. През 2022 г. той се е увеличил с 31% до 44 290. Мнозинството от тези смъртни случаи са в резултат на самоубийства.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията трябва да се върнем чак до 1941 г., за да надхвърлим нивата на самоубийства в Америка през 2022 г. - 14,3 на 100 000. Експертите свързват притеснителния ръст със здравната криза в страната, провокирана от COVID-19, и довела до "пандемията" от стрес и депресия.

Това кара сентенцията, че "оръжията ни предпазват в несигурни времена" да звучи още по-нелепо.