София бе обявена днес за световна столица на спорта за 2024 г.

Това стана на церемония в Европейския парламент в Брюксел, на която на града бе връчено знамето.

Признанието е на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europе. Съорганизатор на събитието е евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Почетен председател на организацията е доскорошният кмет на София Йорданка Фандъкова, която също дойде на събитието. На церемонията бяха също бившата боксьорка Стойка Кръстева, златното момиче на художествената гимнастика Ренета Камберова и фигуристката Александра Фейгин.

„Над 1380 събития бяха организирани, създадохме един уникален модел чрез Фондация „София - европейска столица на спорта“, която привлече партньори от различните институции, академичния сектор, от цялата спортна общественост, заедно с най-именитите български спортисти, които застанаха зад нас и които са с нас през цялото време“, коментира Йорданка Фандъкова.

Тя изтъкна, че целта на тази инициатива е развитие на масовия спорт и насърчаване на здравословния начин на живот от децата през учениците до възрастните хора, както и хората с увреждания.

Андрей Ковачев припомни, че София вече е била световна столица на спорта. Това се случи през 2018 г.