Демонтирането на фигурите на Паметника на Съветската армия, известен още като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия), ще бъдат демонтирани до 30 дни, обяви в ефира на БНТ кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Вчера областната администрация на София излезе с експертно становище, според което МОЧА се нуждае от спешна реставрация, за да не се разпадне върху главите на софиянци. Паметникът не е поддържан 70 години, има пукнатини в бронзовите отливки, корозия на укрепващата метална конструкция, и те трябва да бъдат демонтирани и преместени. Затова и още вчера бе поставена нова, втора обезопасителна ограда около него.

"Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайчо Трайков днес.

Къде обаче ще отидат фигурите, и дали ще бъдат върнати - това все още се уточнява. Обсъжда се и какво друго може да има на мястото на монумента в Княжеската градина, емблематично място в центъра на София.

"Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще", обясни Трайков. "Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими."

Решението за демонтирането на МОЧА е вече на 30 години - взето от Столичния общински съвет през далечната 1993 г. В същата Любомир Далчев, участвал в създаването на монумента, сам пише писмо, в което призовава той да не бъде в центъра на София. През годините обаче по различни причини демонтажът се отлага, Столична община умело избягва да изпълни решението, а споровете за присъствието му в столицата продължават. През последната година симпатизанти на Кремъл самоотвержено защитаваха монумента и дори създадоха палатков лагер пред него.