Червеното килимче под странното съоръжение в пространството около храм "Св. Александър Невски" е изчезнало, информираха бдителни граждани. Това е последното развитие около конструкцията, дала повод за нов полет на мисълта и изява на остроумието на фейсбук обществеността, която "откри", че подобно нещо съществува около седмица, след като то беше поставено там.

Така инсталацията, чието предназначение - освен да създава занимание на лидерите на мнение в социалните мрежи, продължава да тъне в мистерия, претърпя рязка загуба на част от идентичността си - рогозката под нея. Надписът "Светлината в нас" си стои поне...

През вчерашния ден потребителите в социалните мрежи впрегнаха въображението си, за да отгатнат що е то? Нещото получи различни имена - арка (нещо като български отговор на Триумфалната арка), портал за отвъдното, стилизирана гилотина, нещо дъновистко...

Сега

Вчера

Още "хипотези"

"Аз се колебая между:

- Място за изнесени сватбени ритуали.

- Сервиз за фиксиране на фарове на майбаси и бентлита.

- Просто нещо авангардно, което не можем да разберем (понеже сме прости).

- друго (което е хубаво, но не е готово)", написа Теодор Михайлов.

"Изглежда като портал за отвъдното“.

"Против уроки."

"Нещо тамплиерско?"

"Дубай за бедни."

"Клада за вещици, даже и надписът пасва."

"Аркос Дорадос, нищо особено - ще отварят McDonald's в катедралата!"

„Това е инстаграмъбъл спот! Прости сте и не разбирате! Като не го харесвате, си стойте във вашето село!“

„Това е дъгата на ЛГБТ - който мине под нея, на другия край автоматично си сменя пола“

„Тази инсталация е мъничка, за да може Борис Бонев да изглежда голям под нея“

„Работата стана: Кое е туй нещо, дето мяза на онуй нещо“

Материал за мемета и колажи

Инсталацията даде широко поле за мемета, колажи и забавни забележки.

И за доста разочарование

"Тази кичозна позлатeна кочина трябва да сe махнe оттам.

Нeзабавно", иска Ангелина Летникова.

"Boris Bonev, Vassil Terziev, Спаси София, когато сте окeпазили цeнтъра на София и всички ви разнасят във Facebook цяла вeчeр, e някак много странно да сe прeсторите, чe нe сте направили гаф. А гафът e голям. Чудовищeн. Просто абсурдeн. Той e толкова голям, чe всъщност няма как да бъдe подминат имeнно, защото e в цeнтъра на столицата, на толкова видимо място", добавя.

"Не може да не получим и отговор кой одобри и колко ни струва пърформансът на 01.12.2023 г. при запалването на светлините на коледното дърво пред катедралния храм „Св. Ал. Невски“.

Т.нар. програма с огньове, вещици и розови еднорози категорично не се вписваше в логиката и духа на Рождество Христово.

За обществото остана загадка кой е отговорен за одобряването на подобен сценарий и колко струва на софиянци това събитие, както и бляскавата арка пред храм-паметника и на метри от Св. Синод, която повече наподобява Златния телец, отколкото „празнична пътека към светлината“ или там какво си е мислил авторът.

Все още очакваме отговори в духа за заявките за открито и прозрачно управление", възмутиха се в позиция от ВМРО.

Що е то все пак?

Според официалната информация украсата е част от кампанията за Коледа и Нова година в столицата, която се организира по инициатива на Столична община.

„През целия празничен месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното обживяване на тази знакова за столицата зона.

В духа на посланието на инициативата “Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея “Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти“, съобщиха от общината в деня на запалване на коледното дърво на София. 

 "Това е инстаграмъбъл спот" - беше едно от предположенията за предназначението на арката. Т.е. снимано под определен начин да задава нещо като рамка като за коледна картичка и в инстаграм да изглежда добре, дори и на живо да е нещо... хм, озадачаващо.