Финансовите министри от ЕС не успяха да постигнат съгласие за реформа на правилата за публичните разходи в страните членки, съобщи „Политико“.

Съвет „Икономически и финансови въпроси“ (ЕКОФИН) в Брюксел приключи в 3 часа тази сутрин местно (4 часа българско) време без резултат.

Противоречията са около някои технически подробности около скоростта, с която държавите трябва да орежат публичните разходи. Това се случи въпреки продължилите месеци преговори за преразглеждането на Пакта за стабилности растеж (ПСР). В сегашния си вид ПСР е смятан за твърде ограничаващ и трудно приложим.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер все пак заяви, че е постигнат значителен напредък. И допълни, че е възможно споразумение в Съвета до края на годината.

Не толкова оптимистичен бе европейски дипломат, пожелал анонимност. Според него всяка една от 27-те страни членки изразила различно мнение и поставила различни искания.

Германия и други страни от групата на „пестеливите“ настояват за по-стриктни правила за силно задлъжнелите държави. Исканията са въпросните държави да намалят по-бързо дефицита. Франция и други от Южна Европа обаче предпочитат повече гъвкавост.

През седмицата испанското председателство разпространило компромисен текст, който да задоволи и двата лагера, пише „Политико“. Той предвижда силно задлъжнелите да запазят годишния си дефицит на ниво около 1,5 на сто от БВП и да намаляват дълга поне с 1 процент от БВП годишно. Този текст обаче се оказал недостатъчен.

Работата по споразумението ще продължи в близките дни, споделя анонимен дипломатически източник. Както и преди, ще се изисква бюджетният дефицит на страните членки да бъде под 3 на сто от техния БВП, а дългът – до 60 на сто от БВП. Тези правила бяха временно отменени през 2020 г., за да могат държавите да се преборят с икономическите последици от пандемията от COVID-19. Това бе в сила до края на тази година.

За основа на предстоящите дискусии ще послужи нов компромисен текст, изработен от Франция, Германия, Италия и испанското председателство, съобщиха от Министерството на икономиката в Париж.