Лидерите на "Продължаваме промяната-Демократична България" Христо Иванов и Кирил Петков, както и Атанас Атанасов оцениха приетите днес на първо четене промени в Конституцията, като първа стъпка към по-големи промени по отношение на съдебната реформа.

"В България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим и ще има прокуратура, която да бъде отчетна и ще може да се модернизира за интересите на обществото.

Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Много е важно да подчертая това. Те са необходима рамка, база за по-нататъшни усилия, но ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи на съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми и тогава, реално, ние ще можем да проследим тази реформа как започва да действа", коментира Христо Иванов в кулоарите на парламента.

И допълни, че ще има промени в процесуалните закони, по много други теми. 

"Става дума за много голям обем от промени, за да можем да гарантираме, че хората ще усетят тези промени. Но всичко зависи от конституционната промяна като база и днес ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да я промени, иска да чуе рационални критики и ще работи за подобряването на проекта", каза Иванов.

Той заяви, че уважава мнението на Бойко Рашков, който по време на дебата каза, че няма да подкрепи промените, ако в тях остане текстът, според който обществената квота в прокурорския съвет доминира над тази на прокурорите. В момента съотношението е 6:4 в полза на политическата квота.

"Всеки има право да собствено решение, тъй като това е демокрацията", заяви Иванов.

Атанасов допълни:

"Конституцията дава основните насоки, трасира пътя. Най-важно е да има независим съд и отчетна прокуратура".

На въпрос за мандатността на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, Христо Иванов обясни, че има ясно съгласие в рамките на мнозинството, че идеята за удвояване на мандатите отпада и към момента съгласието е да има мандат по 7 години за председателите на върховните съдилища и 5 години за главния прокурор (последното всъщност е и единствената промяна - б.р. на Клуб Z).

"Що се отнася до фигурата на главния прокурор и до състава на бъдещия Висш прокурорски съвет, в този състав ще надделее не парламентарната - обществената квота. Много е важно по този начин да я наричаме.

Това означава, че парламентът ще избира независими, включително по партийна линия, членове на тази колегия, така че да се гарантира именно това - че те отиват там, за да представляват обществото, а не отделните партии", подчерта Иванов.

По думите му дебатът за двойното гражданство все още тече и по тази тема се търси най-доброто решение, като има аргументи да остане само за министри, има и аргументи да остане само за депутати.

Кирил Петков коментира, че днес е била първата стъпка на промяната, която обещават от две години. Той посочи, че заради Конституцията в сегашната си форма, никой не е доволен за нивото на справедливост в обществото, а промените са реална стъпка напред и надеждата е, че тези промени ще доведат до по-голяма справедливост.

"Преди година говорихме теоретично - как ще се промени възможността за ефективно разследване на главния прокурор, а сега виждаме на практика как има един съдия, който наистина разследва.

Надяваме се, че с Конституцията ще стане точно по същия начин. Може да не се видят в първия-втория месец промените, но в следващите години цялото общество ще започне да работи по по-различен, по-прозрачен начин с по-голяма справедливост", посочи Петков.