Поредна германска провинция - този път Саксония - обяви "Алтернатива за Германия" за дясна екстремистка организаци, предаде ДПА, като се позова на местната служба за вътрешно разузнаване.

"Вече няма съмнение за дясната екстремистка ориентация на "Алтернатива за Германия - Саксония", каза Дирк-Мартин Кристиан, ръководител на провинциалната Служба за защита на конституцията.

Тюрингия и Саксония-Анхалт също обявиха партията за екстремистка. Това не променя факта, че партията държи 78 места в Бундестага и 252 в парламентите на различни провинции - включително 38 от 119 места в самата Саксония.

"Алтернатива за Германия" от четири години е под наблюдение в Саксония и от февруари 2021 г. се подозира, че е екстремистка организация.

В резултат на широкообхватно разследване разузнавателната агенция стигна до заключението, че звеното на "Алтернатива за Германия" в провинцията "преследва цели, противоречащи на конституцията", отбеляза Кристиан.

В доклада си Службата за защита на конституцията говори за политиката на партията по отношение на миграцията, критериите ѝ за получаване на гражданство и враждебността към исляма и мюсюлманите, както и антисемитските ѝ позиции.

БТА