Лидерката на крайнодесните във Франция Марин Льо Пен ще бъде изправена пред съд заедно с още 27 други лица поради предполагаемо злоупотребяване на средства от Европейския съюз, съобщи прокуратурата на Париж в петък. Обвиненията, очаквано, бяха оспорени от партията на Льо Пен.

Двадесет и осемте обвиняеми, сред които Льо Пен и нейният баща Жан-Мари, ще бъдат доведени пред съда, потвърди обвинението.

Началното предварително слушане, насрочено за 27 март следващата година, ще бъде последвано от по-задълбочено изслушване през октомври и ноември.

Разследването, започнато през 2016 г., имаше за цел да се установи дали тогавашният "Национален фронт" е използвал средства, предназначени за помощници в Европейския парламент, за заплащане на персонал, който работел за партията.

Законодателите на ЕС получават средства за покриване на разходите, включително на помощниците им, но не трябва да ги използват за разходи на партията.

"Формално оспорваме обвиненията, отправени срещу нашите членове на ЕП и парламентарни помощници", заявиха от партията "Национален съюз" на Льо Пен в изявление.

Партията добави, че Марин Льо Пен не е извършила престъпление и че няма нередности в наемането на нейни парламентарни помощници, съгласно и както с европейските парламентарни правила, така и с френското законодателство.

На чело на "Националния съюз" до 2021 г., Марин Льо Пен се състезаваше с Еманюел Макрон на президентските избори през 2017 и 2022 г., и може отново да се кандидатира през 2027 г. Сега тя е председателка на парламентарната група на партията.