"Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност."

Това каза президентът Румен Радев на церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш.

Радев е на работно посещение в Сърбия, по покана на своя сръбски колега Александър Вучич. По-рано днес двамата имаха двустранна среща. 

В началото на февруари тази година президентите на България и Сърбия поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави. Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км. с трасе от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които 62 км. на българска територия. Газовата връзка е с капацитет за пренос 1,8 млрд. м3 природен газ годишно.

Интерконекторът „България-Сърбия“ е важен инструмент за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и повишаване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и е определен от Европейската комисия за проект от общ интерес за Европейския съюз.

"Изпращаме една успешна и ползотворна година, в която нашите страни - Сърбия, България, Азербайджан, дадохме пример за последователна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще, каза Радев. Той припомни, че през февруари, заедно с Вучич, поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев са дали началото на инициативата „Солидарити ринг“. 

Днес не просто свързваме нашите газопреносни мрежи, интерконенкторът е символ на нарасналите технологични способности на нашите страни, на успешното сътрудничество, посочи държавният глава. Заедно, с обща воля, можем да постигаме икономически успехи, да работим за по-добро бъдеще, каза още Радев, цитиран от БТА.

Президентите на България Румен Радев, на Сърбия и на Азербайджан Илхам Алиев въведоха в експлоатация газовата връзка. Символично тримата натиснаха бутон за старт. 

Заради предстоящите избори в Сърбия сегашният президент на страната Александър Вучич не държа слово на церемонията по въвеждане в експлоатация на интерконектора България – Сърбия. Той се извини на присъстващите. Не мога да говоря толкова много, сега имаме приети условия, че месец преди изборите не можеш да говориш за своята държава, да се хвалиш, каза Вучич.

Думата взе министърът на енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович. Тя подчерта, че днес е страхотен ден за отношенията между България, Сърбия и Азербайджан, макар и проектът за интерконектора да е планиран още преди години.

Успяхме за година да започнем и да завършим дейностите, да се споразумеем с нашите приятели от Азербайджан да координираме доставките на газ и да успеем да завършим този проект между двете страни на границата, заяви енергийният министър. По думите й това е значителен и международен проект, от значение и за позицията на Сърбия по отношение на сътрудничеството на страната с Азербайджан.

Откриването на интерконектора ще допринесе за енергийната сигурност на Европа, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той подчерта, че Азербайджан и Сърбия са стратегически партньори и имат подписана декларация за стратегическо партньорство, като с действията си потвърждават това. 

Ще имаме възможност да разговаряме с Вучич на четири очи. Под негово лидерство Сърбия се развива, има независима политика, която служи на сръбския народ, каза Алиев. Уверен съм, че след откриването на интерконектора това ще допринесе за развитието на Сърбия и знам, че президентът има големи планове за развитието на тази държава, добави той. 

Алиев посочи, че и Азербайджан и България са обвързани със стратегическо партньорство. Днешната церемония е церемония на приятелство и партньорство, каза той. Алиев поздрави Радев и Вучич и заяви, че интерконекторът ще допринесе за енергийната сигурност и на Сърбия, и на Европа. Азербайджанският президент уточни, че неговата страна изнася газ до девет държави, включително вече и до Сърбия.