Близо четири години по-късно президентът Румен Радев все така отказва да представи своя проект за изменения в Конституцията. Мотивът - парламентът за него е нелегитимен.

През 2020 г., когато, когато Иван Гешев нахлу в президентството, а улицата протестираше и срещу него, и срещу кабинета "Борисов 3", който предлагаше конституционни изменения, Радев заяви, че има свои текстове за изменения в основния закон. Той обаче никога не ги представи, дори когато начело на правителството застана кабинетът "Петков", подкрепян в парламента от "Демократична България", БСП и "Има такъв народ", всички на площада заедно с Радев по онова време, с който кабинет в началото Радев бе в добри отношения.

Сега обаче темата с измененията в основния закон е отново на дневен ред, като ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ дадоха заявка да са факт преди коледната ваканция. В петък, при така нареченото второ първо четене, лидерката на БСП Корнелия Нинова призова президента да представи своя проект и ако има разумни предложения, групата на социалистите ще се ангажира да ги внесе като поправки преди окончателното гласуване.

"Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията", заяви днес Радев пред журналисти.

По думите му, вместо да променя основния закон, парламентът има критично важни неща които трябва да реши.

"Конституцията се използва като параван за съществуване на тази коалиция. Нека бъде ясен - аз в такъв парламент не мога да внеса промени в Конституцията, няма как", отсече.

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем с някакъв етикет "ето, България вече е в Шенген", коментира още той по повод съобщенията от австрийски медии - че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния.

По думите на президента Радев за страната ни е критично важно да се отворят сухопътните граници. Радев каза, че поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия са трудноприемливи за България.