Трети опит ще направи днес Апелативният съд в Пловдив да даде ход на делото срещу турския шофьор, обвинен в убийството на музикантите Николай Николов от пловдивската група Ni.co и китариста на група „Каталог" Павел Дюлгерски.

Подсъдимият турски шофьор засега се оказва неоткриваем за българските власти, след като беше пуснат без мялка "задържане под стража" от съда в Стара Загора, припомня Нова тв днес.

Сагата продължава пета година - от толкова време и семейството на  Николай Николов, което губи единственото си дете, се бори за справедливост.

„Големият въпрос тук е не дали ще се яви обвиняемият – Мехмет Калисал, турски гражданин, а по-скоро неговият адвокат. На последното дело той не се появи”, обяснява пред медията майката на Ni.co Мариела Николова.

Тя отново отбеляза, че в продължение на 4 години и половина обвиняемият за трагичния инцидент е влизал и излизал от България над 50 пъти по данни на съда.  

Почернената майка иска 7-годишна ефективна присъда за убиеца на сина ѝ.

„Къде е ролята на държавата и на българското правосъдие, чиято основна функция по презумпция е да осигурява всички условия за справедлив процес? Как един чужд гражданин бива издирван и защо това е оставено в ръцете на неговия адвокат?”

Това са само част от въпросите, които задава Мариела Николова.

По думите ѝ турският шофьор е освободен часове след инцидента. Той е бил разпитан като свидетел, а не като обвиняем (което при пъроначалния разпит е нормална рутина - още не е привлечен, б.р.). Автовозът, който е управлявал, е бил освободен след 10 дни, което, според майката на Ni.co, създава предпоставки техническата експертиза да не бъде точна и коректна.