Посланикът на САЩ в Гърция Йоргос Цунис е на посещение днес и утре в  България. Целта на посещението е да бъде засилено регионалното енергийно сътрудничество и инфраструктурна свързаност, съобщи гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Миналата седмица Йоргос Цунис посети Молдова, а в началото на следващата година се очаква да посети и Румъния. Обиколката му цели да насърчи по-устойчивото, проспериращо и сигурно бъдеще в Югоизточна Европа.

"Изключително оптимистично настроен съм за бъдещето на енергийното сътрудничество и инфраструктурната свързаност в Югоизточна Европа", заяви Цунис.

"Нашата цел е да задълбочим разбирането си за предизвикателствата, пред които сме изправени, и да изследваме нови начини, по които Гърция и нейните съседи могат да продължат съвместно да подобряват бъдещето на Европа", добави той.

Тези посещения представляват практически подход към дипломация, като подчертават активната роля на САЩ в насърчаването на устойчивото енергийно развитие, енергийната сигурност и по-добрата свързаност в региона, отбелязва "Катимерини" и допълва, че американски компании вече инвестират милиони долари в гръцкия енергиен и инфраструктурен сектор.