На официална церемония в „Арена Берлин“ в събота вечерта за 36-и път бяха раздадени Европейските филмови наради.

Четири от призовете бяха връчени от българката Мира Сталева и Антонио Саура, син на големия испански режисьор Карлос Саура. Двамата отличиха победителите в категориите best score, best editing и  best special effects.

Мира Сталева e изпълнителен директор на „София филм фест“ и е първата българка в 12-членния борд на Европейската филмовa академия.

Европейските филмови награди се смятат за едно от най-престижните отличия в киноиндустрията. Около 4600 членове на Академията гласуват за победителите в няколко категории, подобно на наградите "Оскар" в САЩ.

Съдебната драма „Анатомия на едно падане“ на френската режисьорка Жюстин Трие спечели отличието за най-добър европейски филм за 2023 г. Филмът разказва историята на успешна писателка, в чиято роля е актрисата Сандра Хюлер. Тя се опитва да докаже своята невинност, след като е обвинена в убийството на съпруга си. Режисьорката Жюстин Трие спечели и "Златна палма" на тазгодишния кинофестивал в Кан.

"Анатомия на едно падане" взе наградите за най-добър сценарий, както и за най-добър монтаж. Трие получи приза за най-добър режисьор, а Хюлер - за най-добра актриса за 2023 г.

Датчанинът Мадс Микелсен спечели в категорията за най-добър актьор за ролята си във филма "Обетована земя". Той прие наградата чрез видеовръзка.

Британската актриса Ванеса Редгрейв беше отличена от Европейската филмова академия за цялостен принос.

Почетната награда на председателя и на управителния съвет на Академията беше дадена на унгарския режисьор Бела Тар.