Смразяващата драма на Джонатан Глейзър „Зона на интерес“ (The Zone of Interest), посветена на концлагера Аушвиц, е обявена за най-добър филм на годината от Асоциацията на лосанджелиските филмови критици, съобщи АП. 

Групата на критиците, която обяви избора си късно в неделя след целодневно заседание, присъди награди и за режисурата на Глейзър и за музика на Майка Ливай. Тя избра Сандра Хюлер, която участва както в „Зона на интерес“, така и във френската съдебна драма „Анатомия на едно падане“, за една от двете си награди за главна роля. 

Лосанджелиските кинокритици, както често се случва, се отклониха значително от своите колеги от Източното крайбрежие - Дружеството на нюйоркските кинокритици. Тази група по-рано определи „Убийците на цветна луна“ на Мартин Скорсезе за най-добрия филм на годината. 

Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис, която не разграничава половете в актьорските си категории, даде и четирите си награди за актьорско майсторство на жени. 

В категорията за главна роля победители станаха Хюлер и Ема Стоун, звездата от „Клети създания“ на Йоргос Лантимос.

Призовете за поддържаща роля отидоха при Рейчъл Макадамс за адаптацията по Джуди Блум Are You There God? It's Me Margaret („Там ли си, Господи? Аз съм Маргарет“) и за Да Вайн Джой Рандолф, звезда от комедийната драма за живота в едно общежитие The Holdovers („Останалите“), съобщава БТА.

Наградата за най-добър неанглоезичен филм отиде при френския „Анатомия на едно падане“, а приза за ново поколение взе Селин Сон с „Минали животи“. За най-добър сценарий бе отличен Андрю Хей с All of Us Strangers („Непознати“). 

Наградата за кариерни постижения на Асоциацията на лосанджелиските кинокритици получи полската режисьорка Агнешка Холанд.