България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще настояват догодина да има нова подкрепа от ЕС заради отрицателното въздействие на войната в Украйна за земеделците.

Това съобщи пред български журналисти в Брюксел ресорният министър Кирил Вътев. Той участва в Съвет „Земеделие“.

Петте страни са най-засегнати в ЕС от зърнената криза в Украйна, предизвикана от руската агресия.

Предстои нова среща по въпроса за поисканата подкрепа, каза Вътев.

„Вследствие на нашите усилия Европейската комисия повиши тавана на украинската помощ от 250 000 на 280 000 евро и удължи срока до 30 юни догодина. Това е резултат от всичките ни усилия.

Комисията категорично отказва да премахва таваните. България е единствената страна, която настоява за увеличаване на държавната помощ“, отбеляза той.

Същевременно днес българският министър е гласувал с „въздържал се“ при обсъждането на европейски правила за новите геномни техники. По думите му науката винаги изпреварва възприятието на обществото за тези нови техники.

„За съжаление у нас тези техники се възприемат като генномодифицирани организми (ГМО). Това отдавна е отживелица, новите геномни техники правят чудеса“, заяви Кирил Вътев.

Според него Европа изостава в това отношение. Министрите не са приели окончателно предложението за въвеждане на нормативна уредба за новите геномни техники за ЕС и работата по въпроса продължава.

Вътев е убеден, че тези техники са бъдещето, но засега половината от страните в ЕС са против.