Ваня Григорова, кандидат-кмет на БСП и сие, а сега общински съветник в София, се оказва личността, която е привлякла най-голямо любопитство според данните на Гугъл търсачката. Нейното име е най-често търсеното през изминалата година.

Втората позиция е за Мария Габриел, отказала се от еврокомисарската си позиция, за да стане член на българското правителство и предполагаемо на ротацията и премиер. Следва другият кандидат-кмет, този път на ПП-ДБ, Васил Терзиев. Четвърта е шамхатистката Нургюл Салимова, пети е Васил Божков, който успокоен, взе, че се завърна в България и даже не е в ареста към момента. Шести е враг на Божков и вече бивш главен прокурор - Иван Гешев. Десетото място в тази класация на онлайн интерес е останалият трети кандидат-кмет на ГЕРБ и бивш тв шеф - Антон Хекимян.

По-светски са позициите от №7 до №9 - водещата на новини от бТВ Виктория Готева, Керана и Розали Петрова. Последната се оказва - след отново проверка в търсачката, че е посочвана като "новата жена до Кубрат Пулева".

Двата най-търсени за информация филма са и най-нашумелите от лятото, които вървяха рамо до рамо с известна преднина за "Опенхаймер" пред "Барби".

Тройката в търсенето в темата "концерти" е от "Imagine Dragons" с концерта на "Васил Левски" през лятото, Ед Шийрън с предстоящия му концерт догодина и Графа, който също излезе на националния стадион.

Кои събития попадат в топ 10 за 2023 г. за света?

1. Войната Израел - "Хамас"

2. Изчезването на батискафа, тръгнал към останките на "Титаник"

3. Земетресението в Турция (и Сирия), отнело живота на десетки хиляди и разрушило цели градове

Следват три урагана, за които хората разбираемо са искали да се информират, за да се предпазят навреме - Хилъри, Идалия, Лий.

7. Стрелбата в Мейн, при която бяха убити 18 души

8. Стрелбата в Нашвил 

9. "Чандраян" 3 - индийският апарат, който кацна на Луната

10. Войната в Судан

Така безпокойството, че вниманието на света към войната в Украйна е силно отслабено, се потвърждава от темите, предизвикали интереса на интернет потребителите.

Сред личностите най-много търсено е било името на Дамар Хамлин. Звездата на американския футбол получи сърдечен арест на терена, а след това имаше много силна вълна на съпричастност.

Пак по същата схема - любопитство или загриженост за неговото състояние, е и втората позиция на актьора Джеръми Ренър, който претърпя тежък инцидент със сериозни, животозастрашаващи контузии, след като беше премазан от снегорин. 

Силно противоречивия интернет "герой" Андрю Тейт е под №3. Тейт е известен като човека, отглеждащ ново поколение мизогинисти.

Сред починалите знаменитости най-много търсения е имало за Матю Пери, звездата от "Приятели". Следват две музикални икони - Тина Търнър и Шинейд О’Конър.