В България доходите растат най-бързо в целия ЕС. Това каза финансовият министър Асен Василев по време на дебатите за бюджета, който бе приет от парламента на първо четене със 144 гласа "за", 66 "против" и без гласове "въздържал се".

Василев изтъкна, че това е в условията на COVID криза и война в Украйна и като се отчете ефектът на инфлацията.

"Ако това продължи, в следващите четири или пет години ще видим много повече хора, които се връщат в България, просто защото тук е по-добре да работят и да живеят.

За целта обаче трябва да си пооправим инфраструктурата, да си използваме добре средствата, които се отделят за здравеопазване и за образование, така че тези млади хора, които биха се върнали в България, да имат и адекватни социални услуги", добави той.

Според Василев бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две направления – инвестиции и повишаване на доходите. Той отбеляза, че този бюджет е с рекордни инвестиции от почти 10 млрд. лева.

"Освен това има заложена политика по доходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателство – минималната работна заплата става 933 лева, а от друга - е доста амбициозна.

Очакваният ръст на заплатите и в държавния, и в частния сектор е около 11 %, т.е. малко над два пъти по-голям от ръста на инфлацията", заяви Василев.

Той обясни, че бюджетът е разчетен при дефицит от 3 %, което позволява на България да остане в Маастрихтските критерии и всъщност да изпълни критерия за членство в Еврозоната. Бюджетът е разчетен при ръст на БВП от 3,2 % догодина и 1,8 до края на тази година, което означава, че догодина БВП ще бъде 205 млрд. лева. 

Средногодишната инфлация, която се очаква за догодина, е 4,8 на сто.

"За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и националната инвестиционна програма, всички капиталови разходи и инвестиционната програма за общините", отбеляза финансовият министър.

Той посочи, че за последните десет години кумулативно 16 млрд. лева не са направени като инвестиции.

По време на дебата имаше сериозен спор между депутати от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". От ГЕРБ упрекваха своите партньори в управлениет, че залагат бюджет с дефицит. Красимир Вълчев (ГЕРБ) предупреди, че има сериозни скрити дефицити във финансовата рамка.

"Да, ние не можем да намалим разходите много под това ниво. В момента при 3% дефицит секторите са пълни със скрити дефицити. Имаме поне 3-4% скрити дефицити. И неслучайно в комисиите се чуваха само негативи за този бюджет", каза Вълчев.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" отговори, че политиката на кабинетите на ГЕРБ е била "на стабилната бедност" и обвини Вълчев, че единствено "плаши обществото".

"Едно си баба знае, едно си баба бае. Всяка година един и същ репертоар се опитвате да продадате на обществото - а именно за огромни дефицити. 4% скрит дефицит. Не ви ли омръзна да говорите едно и също? До месец ноември дефицитът е едва 0,6% от гласувания - подчертавам - до 3%", заяви Сабрутев.

Румен Гечев (БСП) определи бюджета на Василев като нереалистичен. Той разкритикува липсата на реформи във финансовата рамка. Според Гечев с този бюджет ще се запази бедността в България.

"Този бюджет гарантира единствено лазене по икономическото дъно 2024 година. Никакви реформи по съответните сектори, нищо съществено не се прави за българския бизнес и българския износ", заяви Гечев.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") разкритикува дълга, който държавата поема.

"Николай Василев ви е опънал един часовник на дълга. И се показва с колко нараства в момента. Идете го вижте. По 207 лева на секунда нараства външният дълг", заяви Йорданов, обръщайки се към Василев.

На това финансовият министър отговори, че външният дълг се гледа като процент от БВП.

"И когато сложите часовник - как нараства дългът, трябва да сложите часовник и как нараства БВП", заяви Василев.

Според неговите данни в момента дългът като процент от БВП е по-нисък от този по времето на управленията на ГЕРБ.