Мъж и жена - И.Ц. и Н.Н, са задържани, затова че са ударили в главата и тялото младши полицейски инспектор, докато е изпълнявала служебните си задължения. Това съобщи държавното обвинение, като двамата засега са с мярка до 72 ч. От съд ще се иска постоянният им арест.

Сутринта бТВ разказа историята - че столична полицайка е нападната от мъж и жена, докато регулира движението на пешеходна пътека в столичния квартал "Бояна".

Розита Милачкова е пеши патрул и изпълнява служебните си задължения, като помага на учениците от 52. ОУ „Цанко Церковски“ спокойно да преминават през пешеходната пътека. Това прави и в понеделник привечер, когато мъж и жена застават на пътя и започват да пречат на преминаващите автомобили.

Полицайката ги моли да се отдръпнат, но в отговор и двамата се нахвърлят върху нея, разказва младата жена.

„При моята молба да напуснат пешеходната пътека, използваха нецензурни думи и дори си позволиха да ударят служител на реда, което е изключително грозно от тяхна страна. Може би се възползваха от това, че съм жена и съм сама. Не знам може би това им е дало сила“, обясни пред телевизията Розита Милачкова.

Мъж станал свидетел на случващото се, докато води детето си на тренировка в училището. Той се притича на помощ на полицайката.

„Видях как двамата я бяха нападнали. Видимо тя не можеше да се справи сама, удариха я в главата.

Спрях след пешеходната пътека, паркирах и пресякох. Почнах да крещя, избутах мъжа, хванах жената, която удряше полицайката, за ръка.

Агресивни бяха - псуваха, ругаеха, кълняха, той беше пиян със сигурност“, казва Радослав.

Минути след това мястото е посетено от патрули на полицията. Нападателите са задържани. Срещу тях е образувано досъдебно производство. Мъжът е с криминални регистрации, задържан е за кражби и притежание на наркотици, става ясно още.

Служителката на полицията е прегледана от Спешната помощ. Предстои да бъдат установени и освидетелствани травмите ѝ.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж и жена, нанесли телесна повреда на полицейски служител

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност мъж и жена, нанесли телесна повреда на полицейски служител.

На 11.12.2023 г. около 17,40 ч. на бул. „Александър Пушкин“ пред 52 СУ „Цанко Церковски“ в гр. София, обвиняемите И.Ц. и Н.Н. ударили в главата и тялото младши полицейски инспектор в сектор „Охранителна полиция“ при 06 РУ-СДВР, докато изпълнявала служебните си задължения. В следствие на ударите й причинили телесна повреда.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 131, ал. 2, вр. чл. 130, ал. 2, вр ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Н.Н. е осъждан, но е реабилитиран. Той и И.Ц. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.