Президентът на елитния турски клуб "Анкарагюджю" Фарук Коджа изтича на терена и нокаутира съдията Халил Умут Мелер в добавеното време на домакинството срещу "Ризеспор" в мач от Суперлигата на страната, прекратен при 1:1.

Малко преди това гостите, в редиците на които цял мач игра българският национал Мартин Минчев, изравниха резултата. Варненецът се оказа замесен в мелето, той първи се притече на помощ и опита да предпази рефера с ръцете си.

Коджа свали Мелер с един юмрук, а хора от антуража му ритаха рефера в главата и тялото, преди футболисти и официални лица да успеят да укротят нападателите. Малко след това се видя подутина под лявото му око. Оказана му е помощ в болница.

Фарук Коджа е бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта, а скандалната случка бе коментирана критично от министрите на правосъдието и вътрешните работи, от други политически лица, хора от управлението на футбола в държавата, от най-големите клубове... Първенството бе спряно.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви в кратко изявление, че осъжда постъпката и пожела бързо въстановяване на Халил Мелер.

"Спортът означава мир и братство. Той е несъвместим с насилието. Няма да толерираме насилието в турския спорт", каза турският президент.

Прокуратурата на Анкара издаде заповед за арест на президента на "Анкарагюджю", като това бе потвърдено и от министъра на вътрешните работи Али Йерликая. За  начало Коджа е бил откаран в болница, за да му бъдат взети проби за употреба на алкохол и наркотици.

Вече тече разследване, гледат се видеозаписи и се разпитват свидетели, за да бъдат установени хората, ритали падналия на тревата арбитър.

Инцидентът предизвика и свикването на спешно заседание на Турската футболна федерация. До второ нареждане са отложени всички мачове в южната ни съседка.  Чака какви санкции ще бъдат предприети.

Тимът от столицата поведе с гол на Олимпиу Моруцан в 15-ата минута (горе). Малко след почивката бившият играч на ЦСКА-София Али Соу получи втори жълт картон и бе изгонен, така "Анкарагюджю" остана с човек по-малко. Тогава и напрежението започна да расте.

В добавеното време силите като численост бяха изравнени - червен картон бе вдигнат и на Емирхан Топчу. Малко след това обаче аржентинецът Адолфо Гаич изравни за "Ризеспор", а ексцесиите окончателно взеха връх.

Мартин Минчев бе на терена до прекратяване на мача, като след почивката получи жълт картон.

"Анкарагюджю" има 18 точки и е на 11-о място в класирането, а "Ризеспор" е на осма позиция с 22 точки.

"Турският футбол бе убит"

"Турският футбол беше убит срамно тази вечер. Всички, замесени в този инцидент, ще платят цената", каза председателят на турската футболна федерация Мехмет Бююкекши за TRT.

"Турската футболна федерация реши да спре всички мачове във всички лиги за неопределено време. Отговорният клуб, неговият президент, служители и всички виновни за нападението срещу рефера Халил Умут Мелер ще бъдат наказани по възможно най-строгия начин", се казва пък в съобщение на централата в социалните медии.

Халил Умут Мелер (37 г.) е международен съдия на ФИФА от 2017 г. Той ръководи европейската квалификация Унгария - България (3:0) на 27 март тази година в Будапеща.