Испанската модна марка "Зара" (Zara) изтегли рекламни изображения, които според някои критици напомнят за войната на Израел срещу "Хамас" в Газа, предаде Асошиейтед прес.

Изображенията за линия якета включват т. нар. от компанията "недовършени фигури в ателие на скулптор". Според някои критици в интернет обаче едно от изображенията на модел, държащ опакован манекен, прилича на човек, който държи труп.

Публикация, споделена от ZARA Official (@zara)

Други снимки включват манекен с липсващи крайници и фигура, увита в плат или пластмаса на пода, според новинарските съобщения.

"Зара" се извини в изявление, публикувано в Инстаграм, но подчерта, че кампанията е била замислена през юли и заснета през септември.

"Хамас" нападна израелски цивилни граждани на 7 октомври, което предизвика последвалата инвазия на Израел в Газа, припомня БТА.

От "Зара" посочват и че кампанията е създадена "с единствената цел да бъдат показани занаятчийски изработени облекла в артистичен контекст". Макар да признава обидата, с която критиците са възприели изображенията, се отбелязва, че тези хора "са видели в тях нещо, което е далече от първоначалния замисъл".