Руският президент Владимир Путин дава днес своята маратонска годишна пресконференция. Миналата година той я отмени, за да избегне неудобните въпроси, свърани с войната в Украйна, информира ДПА.

Държавната телевизия ще излъчи на живо продукцията. Този път тя ще включва пресконференция за избрани журналисти, а след това сесия с въпроси и отговори за обикновените руснаци, наречена "Пряка линия с Владимир Путин".

Путин използва предаването, за да се представи като човек, който се грижи за страната си и решава проблеми.

Вече били подадени повече от милион и половина въпроса.

Путин, който е на власт като министър-председател или президент от 2000 г. насам, провежда т. нар. пресконферения почти всяка година. Понякога путиниадата продължава повече от четири часа.

Но през декември миналата година отмени пресконференцията за първи път от 10 години насам. По онова време специалистите по Кремъл бяха убедени, че Путин иска да избегне въпросите на международните журналисти, докато армията му търпеше поредица от неуспехи в Украйна.

За разлика от предишните пресконференции на Путин в края на годината, този път нямаше официална процедура за акредитация, а Кремъл изпрати покани само на подрани журналисти, отбелязна още ДПА.