Административен съд - София град е разпоредил в еднодневен срок Областна администрация София да представи данни за основанието на извършените действия по демонтиране на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. Това съобщи първо Мая Манолова, която сезира АССГ, но сега от пресцентъра на съда потвърждават.

В противен случай ще има максимална глоба.

Разпореждането на съда е от 13 декември, по дело образувано по жалба на Гражданска платформа "Изправи се.БГ" с искане за преустановяване на процеса по демонтаж.

Ето и оригиналното прессъобщение от днес:

"Административният съд София град задължи Областната администрация – София да представи в еднодневен срок данни за основанията за демонтирането на Паметника на Съветската армия. Производството е по реда на чл. 250-254 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) по искане на сдружение „ИЗПРАВИ СЕ БГ“ за преустановяване на действията. На основание чл. 252 ал. 2 от АПК съдът е следва да задължи административния орган или длъжностно лице, което извършва неоснователните действия, незабавно да предостави данни за основание на действията.

АССГ указва, че при неизпълнение на указанията в срока ще бъда наложена максималната глоба по чл. 89 т. 2 вр чл. 91 от ГПК. 

Към настоящия момент преписката не е предоставена. АССГ ще се произнесе незабавно по образуваната бърза процедура след нейното депозиране."

Както Клуб Z писа, работата по демонтажа на Паметника на съветската армия продължава и днес. Процесът започна на 12 декември. Това бе обявено от областния управител на София-град Вяра Тодева, припомня БТА.

Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. Областният управител припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите. Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях. 

Във връзка с демонтажа, на основание писмо от областния управител, от Столичната дирекция на вътрешните работи обявиха, че в района ще има засилено полицейско присъствие, докато трае процесът. В пространството около паметника са изградени контролно-пропускателни пунктове и са сложени ограждения.

Вчера областният управител на София обясни, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави Тодева.