Унгария блокира днес споразумение Европейският съюз да предостави 50 милиарда евро на Украйна от бюджета на общността и лидерите на останалите 26 държави членки решиха да се върнат към дискусията през януари. Това съобщи нидерландският премиер Марк Рюте, цитиран от БТА.

Рюте каза, че 26 страни от ЕС са се съгласили да предоставят на Украйна парите от бюджета на ЕС до 2027 г., но Будапеща е била против това решение, което изисква единодушие.

"Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици", изтъкна Рюте пред журналисти при напускане на обсъжданията. "Постигнахме съгласие между 26-те страни. Виктор Орбан, Унгария, не бяха в състояние да го направят. Смятам, че можем да постигнем съгласие в началото на следващата година, имам предвид края на януари", добави нидерландският премиер.

Вчера обаче Унгария позволи на останалите 26 страни от ЕС да вземат решение за започване на преговори за членство с Украйна. Орбан напусна залата, в която лидерите обсъждаха въпроса. След това премиерът написа в „Х“, че решението е лошо и че страната му не е участвала във вземането му.

Унгарската блокада на помощта за Украйна бе потвърдена и в изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел тази сутрин. Будапеща обаче не е съгласна с преразглеждането на бюджета на ЕС и във всички останали негови компоненти и приоритети - миграция и външно измерение платформа за стратегически технологии за Европа, лихвени плащания по линия на фонда за възстановяване „ЕС от следващо поколение“, специални инструменти, нови собствени ресурси и елементи, които намаляват въздействието върху националните бюджети. Всички останали 26 държави чренки ги подкрепят.

Лидерите на държавите от ЕС ще разгледат отново този въпрос в началото на 2024 г.