Израел ще води войната срещу палестинското движение "Хамас" "до пълна победа". Това заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху пред пристигналия на посещение в Израел съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, съобщи премиерската канцелария, цитирана от БТА.

По думите на Нетаняху той е обсъдил със Съливан регионалните заплахи, включително тези, произтичащи от ирански съюзници като шиитското движение "Хизбула" в Ливан и шиитските бунтовници хуси в Йемен, а също и връщането у дома на заложниците, държани от "Хамас", и продължаването на хуманитарната помощ за гражданското население в Газа.

"Казах на нашите американски приятели: нашите героични воини не са паднали напразно. Голямата болка от тяхната загуба ни прави още по-решени от всякога да се бием до унищожаването на "Хамас" - до пълна победа", се казва в съобщението на премиерската канцелария.

Съветникът на Белия дом е призова Израел да премине от високоинтензивни към "по-нискоинтензивни военни операции" в Газа "в близко бъдеще, но не искам да определям срока кога това ще стане", каза говорителят на Белия дом Джон Кърби пред репортери на редовния брифинг за медиите.

Кърби не уточни в какво ще се изразяват военни действия с ниска интензивност.