Зимата идва още този уикенд - очакват ни температури до -11 градуса. Но ще си отиде бързо, още в началото на следвата седмица ще настъпи затопляне. Това прогнозира климатологът Симеон Матев в "Здравей, България" пред "Нова телевизия".

"Още в събота следобед валежите от дъжд и сняг ще спрат. Днес ще вали повече в северните райони. Постепенно валежната зона се изнася на юг и довечера, и утре ще вали повече в Южна България", каза той.

Прогнозите са още днес в следобедните часове в София да започне да вали сняг. Вечерта снеговалежът ще се усили и ще се образува снежна покривка.

"В "Бояна" и "Симеоново" – около 15 см, а в центъра може и да няма", уточни Матев.

Данните за събота сутринта показват, че сняг в Северна България почти няма да има.

"Причината – валежите там постепенно ще отслабват и ще спират. Най-снежно ще бъде в Централен и Западен Предбалкан – в районите на Габрово, в планинската част на Враца и Монтана може да има и до 15-20 см снежна покривка", добави климатологът.  

Според Матев обстановката ще бъде по-сериозна в Рило-Родопската област, където на места ще се образува нова снежна покривка с дебелина 40-50 см.

"Най-сложна ще бъде ситуацията в събота сутринта в тази част на страната, включително и в топлите Благоевград и Сандански", предупреди той.  

Очаква се да духа вятър – по-силен ще бъде в Североизточна България и източните райони. По високите места на Източна Стара планина ще има условия за виелици. Същото важи и за Източните Родопи в събота сутринта.

"Повечето сняг ще бъде в планинските райони на Южна България. Снежен проблем, какъвто имахме преди няколко седмици, ако има – ще бъде на много малко места. Поне в София е много трудно да се случи това, което стана", каза още климатологът.

Още в събота вечерта валежите и в крайните южни райони ще спрат.

"Неделя ще бъде един прекрасен ден за зимни разходки в планината, със слънчеви часове. Температурите ще бъдат близки до зимните", прогнозира Матев.

Той предупреди, че в неделя и понеделник сутринта температурите ще бъдат под нормата.

"На местата, където няма вятър, а има снежна покривка, ще има температури до - 10, - 11 градуса", уточни климатологът.

Още в понеделник обаче край страната ще преминат топли фронтове, които ще повишат температурите.