Полицията в британската столица ще обучи своите униформени и цивилни служители да разпознават и разследват сексизма и женомразството като част от усилията си за справяне с насилието срещу жени и момичета, предаде ДПА.

Обвиненията в изнасилване и тежки сексуални престъпления са се увеличили с 41% в сравнение с миналата година, докато броят на заповедите за защита срещу преследване се е удвоил, отчита лондонската полиция.

Планът от 10 точки на полицейските сили в Лондон очертава поредица от ангажименти, насочени към изграждане на доверие, продължаване на преследването на извършителите и създаване на по-безопасни пространства за гражданите.

Сред тях са обещанието за "третиране на насилието срещу жени и момичета като "цялостен отговор на столичната полиция", а не само за известни личности", и подобряване на грижата за жертвите чрез изграждане на нов междуведомствен център за работа с жертви.

Нова програма за обучение за трансформиране на културата на столичната полиция също ще бъде включена, като тя ще има специален фокус върху сексизма и женомразството, а всички новопостъпващи и настоящи полицаи и служители ще бъдат обучени да идентифицират и противодействат подобно поведение.

През последните години лондонската полиция беше разтърсена от няколко нашумели скандала, в които бяха намесени жени, включително убийството на Сара Евърард от полицай Уейн Казънс и разобличаването на бившия полицай Дейвид Карик като сериен насилник и изнасилвач.

Анализ на баронеса Кейси, публикуван през март, също установи, че лондонската полиция е институционално расистка, женомразка и хомофобска.

Заместник-помощник-комисарят Хелън Миличап каза на брифинг, че цялостен вътрешен анализ през новата година ще доведе до "наистина ясен модел на обучение" за справяне със сексизма и женомразството.

Миличап добави, че планът идентифицира и онлайн заплахите от насилие и малтретиране на жени и момичета като област, която трябва да бъде "наистина приоритетна".

Актуализация на напредъка по плана ще бъде публикувана след шест месеца и Миличап подчерта, че това ще послужи като отправна точка при оценяване на въздействието на плана.