Нарастват опасенията за живота на Алексей Навални.

Според поддръжници критикът на Путин е бил отведен от затвора на "неизвестно" място - екипът му все още не е получил никакви признаци на живот от опозиционера, който има сериозни здравословни проблеми, беше съобщено в петък.

В петък говорителката на Навални в изгнание Кира Ярмиш написа в платформата X, че съдът е информирал адвоката на Навални, че той е "напуснал Владимирска област". "Не е ясно къде точно", добави тя. Адвокатите не са имали никакъв контакт с него от 6 декември. Ярмиш продължава: "Защо вече не им е позволено да се срещат с него, не е ясно". Твърди се, че Навални е напуснал центъра за задържане IK-6 на 11 декември.

Повече от седмица екипът и адвокатите се опитват да разберат къде се намира опонентът на Путин. Миналата седмица противниците на Кремъл започнаха и кампанията "Русия без Путин", с която призовават избирателите да изразят своя протест, като гласуват за други кандидати преди президентските избори на 17 март. Путин участва в изборите за пети път и се смята, че потенциалните му конкуренти нямат никакъв шанс.

Екипът на Навални, който работи от чужбина, алармира за първи път миналата седмица, след като опозиционерът не беше свързан с видео, както обикновено, по време на съдебните заседания. Според екипа на Навални служителите на затвора са обяснили провала на видеовръзката с липсата на електричество.

Сега поне е потвърдено, че това е било лъжа. Притесненията за Навални са големи и поради факта, че той е в лошо здравословно състояние и от дълго време призовава за медицинска помощ.

Навални е осъден на 19 години затвор и в международен план е категоризиран като политически затворник. Опозиционният активист, който се оплаква и от изтезания в затвора, едва оцеля при опит за убийство с използване на химическото вещество "Новичок" през август 2020 г. Навални обвини за нападението Путин и ударна група от службата за вътрешно разузнаване ФСБ.