Експлозии отекнаха в украинската столица тази нощ, когато силите за противовъздушна отбрана се задействаха заради нападение на руски дронове, съобщиха журналисти на Ройтерс от мястото на събитието, информира БТА.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че противовъздушните части са влезли в действие, тъй като групи от дронове летят близо до града. Няма съобщения за жертви или сериозни щети, добави той.

Журналистите съобщават за серия от силни взривове малко след полунощ. Те казаха, че сирените за въздушна тревога са се включили на източния бряг на река Днепър, но на отсрещния бряг полицията е предупредила жителите за тревога за въздушна атака чрез високоговорители.

Руската армия заяви снощи, че е свалила 26 украински безпилотни самолета в рамките на два часа над анексирания Крим, като заяви, че е отблъснала "терористична атака" от страна на Киев, предаде Франс прес.

"Руската противовъздушна отбрана е унищожила 26 украински дрона над Крим", заяви руското министерство на отбраната в изявление в "Телеграм", без да споменава каквито и да било щети или жертви.

Кримският полуостров, който е международно призната част от територията на Украйна, но бе анексиран от Русия през 2014 г., редовно е обект на атаки от морски и въздушни дронове. Руската армия обаче рядко твърди, че е унищожила толкова много наведнъж, отбеляза АФП.

По-рано вчера руското министерство на отбраната заяви, че е свалило шест украински дрона в руската Курска област, граничеща с Украйна.

Русия ежедневно бомбардира украински градове. Тази седмица тя извърши масирана атака с дронове в Южна Украйна и насочи балистични ракети към Киев, в резултат на което бяха ранени около петдесет души.