Израелската армия е убила по погрешка трима заложници, държани от "Хамас" в Газа, по време на инцидент, който все още "се разследва", съобщи израелски военен говорител, цитиран от Ройтерс и БТА.

"По време на сраженията в Шуджая армията погрешно е определила трима израелски заложници като заплаха. В резултат на това войниците са открили огън в тяхна посока и те са били убити", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от "Франс прес".

Сред жертвите са Йотам Хаим и Самер ат Талалка, отвлечени от кибуца Нир Ам по време на атаката на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, се казва в изявление на армията.

Семейството на третия убит заложник не желае самоличността му да бъде разкривана. Телата на убитите са репатрирани в Израел.

Израелската армия отбелязва, че те са загинали "в активна бойна зона", в която нейните войници са водили "непрекъсната битка в продължение на няколко дни" срещу бойци на "Хамас".

Говорителят изрази съболезнованията си на семействата на загиналите, като добави, че ще има "пълна прозрачност" при разследването на инцидента.