Италия измества България като най-евтината ски дестинация в Европа по данни от ново проучване, изготвено от британски туристически агенции, предадоха ДПА и БТА.

Италианският град Бардонекия изпреварва българските курорти Боровец и Банско, заемайки първото място в годишния анализ на съотношението между цена и качество на ски ваканциите, изготвен от британските туроператори "Поуст офис травъл мъни" и "Кристал ски холидейс".

Цените в Бардонекия са се повишили едва с 1,4 процента спрямо миналата година.

Боровец заема второ място (с увеличение от 8,2 процента), а Банско отива на шесто място с увеличение от 18,1%, което се дължи на увеличените разходи за ски училище.

Проучването сравнява цените на ски картите, наемането на оборудване и обучението, както и цените на обяда и напитките по пистите в 36 европейски града. Цените в девет от общо 31 европейски зимни курорти, които бяха проучени и миналата година, са се понижили.

Най-голям е спадът на цените във френския Лез арк и швейцарския Венген, които тази година са с 5,5 процента по-евтини. Най-скъпият ски курорт е Цермат в Швейцария, където цените са повече от два пъти по-високи от тези в Бардонекия.

А днес сезонът в Банско бе открит от бившите шампиони Марк Жирардели и Дебора Компаньони. Присъстваха много туристи, а също така бизнесмени и политици, като например ресорният министър Зарица Динкова.

С бизнеса сме оптимистични, очакваме по-силен сезон от миналата година, каза Динкова пред медиите. Тя коментира, че сезон 2022/2023 г. е бил с 13% по-силен от зимния през 2019 г. и с 1,8 млн. регистрации. Климатичните условия предлагат добър сезон, а и записванията сочат много добра перспектива, каза още министърът на туризма. 

Във връзка с конфликта в Държавата Израел и липсата на израелски туристи, министърът коментира, че израелският пазар е важен за България както за зимния, така и за летния туризъм.

Първоначалната подготовка беше за силно присъствие на израелски туристи, каза още Зарица Динкова и допълни, че маркетинговата кампания е пренасочена към съседните ни държави, организирано е силно присъствие във Великобритания и скандинавските пазари, които, по думите на министъра на туризма, трябва да се разработват „изключително целенасочено, включително за летния туризъм“.

Динкова каза, че има идея за изработване на пътна карта за устойчив туризъм, по която ще започне работа още през януари 2024 г. 

На журналистически въпрос за изграждане на кабинкови лифтове, министър Динкова каза, че това са едни от най-екологичните средства за този спорт, а туризмът става все по-конкурентен. Темата включва както устойчивото развитие, така и развитието на местните общности и опазването на природата, допълни Зарица Динкова.

Жирардели: Перфектно начало на сезона

Със спускане по писта „Томба“ звездите Дебора Компаньони и Марк Жирардели, заедно с децата от ски училище „ЮЛЕН“, поставиха началото на зимния сезон в Банско.

Трикратната олимпийска шампионка Дебора Компаньони каза пред журналисти, че е за първи път в България, благодарение на поканата на своя приятел - петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели. Италианската скиорка определи пистата, която по думите ѝ носи името на неин много скъп приятел - Алберто Томба, като „невероятна“.

Компаньони посочи, че много нейни колеги италианци са били в Банско през минали години, заемайки първо, второ и трето място на подиума след състезания. 

Много съм горд, че Дебора дойде тук, тя е най-великата италианска скиорка и благодаря, че прие поканата ми да дойде в Банско, каза Марк Жирардели. За разлика от предни години виждаме едно начало на сезона с перфектна зимна покривка, коментира Жирардели. Той посочи, че снегът идва точно за коледните празници и за откриването на сезона в Банско, в който се очакват спускания за световната купа през февруари.

С новия сняг, който падна и с очакване студът в планината да продължи, ще бъдат включени оръдията за изкуствен сняг и ще може да се отворят още писти в скоро време, каза маркетинг директорът на концесионера на ски зона Банско Иван Обрейков.

Той припомни, че и тази година курортът е домакин на спускания за световната купа по ски - специален слалом и гигантски слалом. В тях ще участва и българският алпиец Алберт Попов и очакваме много хора да дойдат да го подкрепят, каза още Обрейков. Във връзка с цените, маркетинг директорът на „ЮЛЕН“ АД посочи, че до 22 декември цената на дневна карта за възрастни е 60 лв., тъй като към момента работят по-малко писти.