Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че е започнала разследване във връзка с неработещо "техническо устройство", намерено в служебно помещение, свързано с главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съобщението се посочва, че разследването е образувано по член от Наказателния кодекс за "незаконно придобиване, продажба или използване на специални технически средства за придобиване на информация".

Устройството е било "в неработещо състояние" и не е открито в офиса на Залужни, а в помещение, което би могло да се използва от него в бъдеще, пояснява СБУ.

Не са открити средства за съхраняване на информация или средства за дистанционно предаване на аудиозаписи. Това устройство ще бъде предоставено за експертиза.

На 17 декември РБК-Украйна, позовавайки се на свои източници сред военните, съобщи, че в офиса на Залужни е открито оборудване за подслушване. 

Инцидентът се случи на фона на слухове за предполагаемото желание на украинските власти да уволнят Залужни. По-специално, на 26 ноември депутатът от управляващата партия "Слуга на народа" Маряна Безуглая заяви във Facebook, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна не е предоставил военен план за 2024 г., така че "трябва да напусне" поста си.

На 28 ноември The Economist публикува статия, в която обяви наличието на "пукнатини" в отношенията между военното и политическото ръководство на Украйна и нарече отношенията между украинския президент Владимир Зеленски и Залужни "ужасни". Медиите, цитирайки високопоставен правителствен източник, написаха, че откритият конфликт в ръководството е "очакван" резултат, след като украинската контраофанзива не "не върви по план".

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк подчерта в изявление пред парламента на 5 декември, че няма причина да се говори за уволнението на Залужни. На 12 декември министърът на отбраната Рустем Умеров също отрече слуховете за планове за смяна на генерала.