Според различни източници около 40 етнически българи са загинали при военните действия в Украйна. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна.

"Българското малцинство може да се превърне в съпътстваща и нелепа жертва. От двете страни на барикадата са българи срещу българи. Стотици наши сънародници се обърнаха с молба за помощ, Те не желаят да бъдат въвличани в гражданска война. Според рзлични източници около 40 наши сънародници вече са загинали. Стотици българи са емигрирали в съседна Молдова", каза Каракачанов. Той заяви, че българската бюрокрация е мудна в издаването на визи, докато други държави с малцинства в Уикрайна, като Полша, издават документи за временно пребиваване за 48 часа.

"Възниква въпросът готова ли е в България да приеме изпадналите в беда наши сънародници", каза Каракачанов. Той припомни, че хиляди бесарабски българи са участвали в опълчението по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., както и в последвалите войни за национално обединение и четите за освобождение на Македония и Тракия. Каракачанов припомни, че много наши висши военни, политици и учени са от бесарабски произход.

От ПФ се обявиха за това правителството да изготви план за приемане на българите у нас, а МВнР да осигури възможността за издаване на безплатни дългосрочни визи за българите в Украйна.