Софийският градски съд пуска от ареста олимпийския шампион по вдигане на тежести от Барселона 1992 Иван Иванов срещу парична гаранция от 5000 лева. Синът му - също Иван Иванов, обаче остава в ареста, предаде БТА.

Двамата бяха задържани в края на миналата седмица за поискан и получен подкуп.

Сумата от малко над 62 000 лева е дадена от председателя на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид на Иванов-син, който беше задържан с белязаните пари. Иванов-баща, 52-годишен, който е четирикратен световен и петкратен европейски шампион, в момента е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести.

Синът пък работи в министерството на спорта.

Подкупът, според прокуратурата, бил даден срещу обе3щание за 1,250 милиона лева, нужни за домакинството на България на Европейското първенство през февруари. Твърди се, че Иван Иванов-младши няколко пъти се срещал с Маджид.

Според различни доказателства срещата на Иванов-син с Маджид е била в колата му, където станало предаването на парите.

"40 години от живота си дадох на спорта. Сега някой иска да ме омаскари", каза Иван Иванов-баща в съдебната зала. 

Съдът се съгласи с прокуратурата, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен Иванов-син. Освен това, в мотивите си съдът записа, че ако той е на свобода, има опасност да извърши престъпление.

Прокуратурата внесе в Софийския градски съд по-рано днес искане за постоянен арест и на двамата задържани за корупционната афера.

Иван Иванов, който е експерт в дирекция в министерството, е обвинен, че е поискал въпросните над 60 000 лева от Маджид и бе задържан в петък следобед, докато получаваше предварително белязаните пари

Като съучастник пък е обвинен баща му.

Според прокуратурата те са поискали подкупа, освен за да осигурят на шефа на спортната федерация милионите за домакинството догодина и за да не бъдат спирани по-нататъшни финансирания на дружеството.

Ето и оригиналното съобщение на пресцентъра на прокуратурата:

По искане на СГП е взета мярка „задържане под стража“ спрямо длъжностно лице от Министерство на младежта и спорта, обвинено за корупционно престъпление

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо длъжностно лице от Министерство на младежта и спорта (ММС), обвинен за това, че в периода от края на месец ноември 2023 г. до 15.12.2023 г. в гр. София, поискал и приел дар, който не му се следва – парична сума в размер на 62 500 лева от А. М., която получил в брой на 15.12.2023 г., за да извърши действие по служба, като предметът на подкупа е в големи размери и престъплението е извършено в съучастие с още едно лице – помагач – престъпление по чл. 302, т. 4, б. а, вр. чл. 301, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е образувано на основание чл. 212, ал. 2 от НПК с първо действие по разследването – оглед на местопроизшествие.

С прокурорско постановление обвиняемите бяха задържани за срок до 72 часа.

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен държавният служител. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

По отношение на помагача, съдът прие доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за съпричастност към престъплението, за което е привлечен обвиняемият, но с оглед по-леката форма на съучастие, следва да бъде взета мярка за отклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв.  

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.